Metson, Keski-Suomen maakuntalinnun turha kuolema.

2 Kommenttia

metso, orre, trafik, olycka, roadkill, traffic, capercaillie, photo, kuva

Kuva: Yliajettu metso tiellä.

Luontokuvaajankin on joskus seurusteltava eläinten lisäksi joskus myös ihmisten kanssa, mistä syystä viikonloppuna tieni kulki Keski-Suomeen.

Luontokuvauksenhan olen ekologista syistä pyrkinyt rajoittamaan omaan lähireviiriini ja siten välttämään liiallista autoilua.

Matkalla Karstulasta kohti Multiaa näin jo kaukaa keskellä tietä seikkailevan nuoren metson, jota emo vartioi ojan penkalla. Hiljensin ja väistin linnun kaiken taiteen sääntöjen mukaan.

Ajettuani muutaman sadan metrin päähän paikasta pysäytin autoni, ja näin metson edelleen olevan tiellä. Niinpä päätin kääntää autoni ja yrittää kuvata linnun. Siinä tohinassa en enää tietenkään voinut seurata tilanteen kehitystä, vaan minun oli keskityttävä varomaan ohiajavaa liikennettä kääntäessäni autoani ympäri.

Onnistuttuani lopulta tehtävässä huomasin, ettei lintua enää näkynyt, mutta en osannut sen enempää pohtia sen katoamisen syitä. Joka tapauksessa olin varma, että se oli edelleen paikalla vaikkakin mahdollisesti piilossa jossain. Mitään pahaa sille ei käsitykseni mukaan ollut voinut käydä, koska sen havaitsi tasaisella ja suoralla tienpätkällä molemmista ajosuunnista jo muutamien satojen metrien päästä.

Niinpä se, mitä tieltä löysin, oli hyvin korutonta kertomaa.

metso, orre, capercaillie, roadkill, liikenne, uhri, lintu, kuva, photo

Kuva: Nuoren metson viimeinen askel.

Mitään järjellistä syytä eläimen kuolemalle on vaikea löytää. Ainoa selitys tapahtuneelle tragedialle lienee ihmisluonne. Mitä lienee miettinyt metsoemo nähdessään poikasensa räjähtävän törmäyksessä pöllyäväksi höyhenpilveksi?

P.s. Kuvaustilanteessa nuori metso on siirretty pois ajoradalta, jottei toimintani häiritsisi liikennettä. Lintu on kuitenkin asetettu juuri siihen samaan asentoon, josta sen tieltä löysin. Kuvassa näkyvällä autolla ei ole minkäänlaista osuutta metson kuolemaan.

P.s.2. Tapaus on valitettavasti vain yksi miljoonista Suomessa, sillä pelkästään lintuja arvioidaan maassamme vuosittain menehtyvän liikenteen seurauksena 2-5 miljoonaa.

2 Comments

  1. Vesku

    Tää oon just tätä! Ohjauspyörä ja jarrut on autossa, mutta pää täynnä välinpitämättömyyttä. Pienen pieni lohtu, että henki lähti kerralla, eikä jäänyt kitumaan. Itse olen joutunut lopettamaan tien päällä muutaman jäniksen ja mäyränkin, jotka oli yliajon jälkeen jätetty tielle kärsimään.

    • admin

      Niinpä niin, sitähän se. Itsekin olen lukijoideni “välvouhkana” joutunut niin lopettamaan kuin toimittamaan eläinlääkärin lopetettavaksi useita yliajojen uhreja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.