Ukkometso lepää rivitalon lumisella katolla – Harvinainen tilannekuva 18.

Kommentoi

Ukkometso asui rivitalon pihassa Karttulassa helmikuussa 2006.

Kuvan ukkometso asui rivitalon pihassa Karttulassa helmikuussa 2006.

Vuosi 2006 oli todella erinomainen metsojen kuvausvuosi, kuten olen eräässä Harvinainen tilannekuva –sarjan artikkelissa aiemmin todennut. Edelliset metsokuvathan kertoivat tuon vuoden helmikuussa rautalampilaisen maatalon pihassa pitkään viihtyneestä ukkometsosta. Pari viikkoa aikaisemmin oli kuitenkin Karttulan keskustassa olevien rivitalojen pihaan myös ilmestynyt rauhallisesti käyttäytyvä metso.

Tämäkin metso, aivan kuten myöhemmin Rautalammin metso, ruokaili pihan puissa. Erilaista tämän linnun käytöksessä oli kuitenkin se, että se joskus lepäili yhden rivitalon katolla olevien piippujen vierellä. Liekö se hakenut itselleen samalla tavalla lämpöä kuin kahdeksan vuotta myöhemmin kuvaamani savupiipun päällä lämmitelevä tunturipöllö.

Metsolla, päinvastoin kuin tunturipöllöllä, ei kuitenkaan ollut ruuasta pulaa, vaan sen pyrkimys lämpöön johtuu todennäköisesti silloin olleista melko kovista pakkasista.

P.s. Tämän harvinaisen tilannekuvan taustoihin voit halutessasi tutustu tarkemmin v. 2010 julkaisemassani blogiartikkelissa ’Suomen huurteisimmat metsot’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.