Näe kuinka raju raekuuro peitti maan muutamassa minuutissa

Kommentoi

Muutama päivä sitten asuinalueelleni iski tiheä raekuuro, joka muutamissa minuuteissa peitti maan useamman sentin paksuiseen valkeaan raekerrokseen. Oheisella videolla nähdään tärkeimmät hetket tästä raekuurosta. Aluksi normaalilla nopeudella, sitten nopeutettuna, sillä tuskinpa kukaan jaksaisi katsoa loppuun saakka, jos sen kesto olisi useita minuutteja. Toisaalta nopeutus myös havainnollistaa paremmin lumikerroksen nopean paksunemisen.  Nopeutuksen määrä (20- ja 40-kertainen)  on merkitty videon vasempaan yläkulmaan.

Video on tehty kahdesta tallenteesta. Ensimmäinen tallenne on kuvattu auringon vielä paistaessa pari minuuttia ennen varsinaisen myräkän alkua, toinen taas heti sen alettua. Toisen tallenteen oikea pituus on vain 4min 50s.

Melko pienelle alueelle keskittynyt raekuuro kesti kaiken kaikkiaan vain noin 10 minuuttia, Tuona aikana myös valon määrä putosi radikaalisti, niin että kuuron lopussa oli yhtä hämärää kuin illalla. Videolla tuota valoisuuden muutos ei kuitenkaan näy niin voimakkaana, sillä editointivaiheessa jouduin laadun kustannuksella ”korjaamaan”  videon lopun valotusta saadakseni raekerroksen paksuuden paremmin näkymään.

Myös videon ääni, jolla kuulee hyvin jäisten rakeiden iskeytymisen peltikattoa vasten, on autenttinen, kuvaustilanteessa erillisellä äänitallentimella ulkona pihallani tallentamani.

Pihaani sataneita hyvin suuria rakeita, v. 2008.

Vuonna 2008 suurta tuhoa aiheuttaneita hyvin suuria rakeita. Nämä euron kolikkoa suuremmat keräsin omalta pihaltani.

Vaikka tämäkin raekuuro oli hyvin mielenkiintoinen luonnonnäytelmä, se ei vedä alkuunkaan vertoja Suonenjoella heinäkuussa 2008 koettuun tuhoisaan raekuuroon, jolloin taivaalta satoi suuria, kivikovia jäärakeita, jotka hakkasivat yli sadan henkilöauton pellit korjauskuntoon. Osan niistä jopa niin pahoin, että vakuutusyhtiöt lunastivat ne korjauskelvottomina. Lisäksi jättimäiset jäärakeet rikkoivat niin autojen ikkunoita kuin terassien ja puutarhojen lasikatteita.

Tuosta vuoden 2008 pahaa jälkeä tehneestä raekuurosta voit lukea enemmän muutaman vuoden takaisesta artikkelistani Västäräkki säilyi hengissä Suonenjoen suuresta raekuurosta.

Västäräkki suurten rakeiden keskellä.

Västäräkki suurten rakeiden keskellä heinäkuussa 2008.

Heinäkuun tuhoisa raekuuro ei ollut kuitenkaan tuon vuoden ainoa erikoinen sääilmiö Suonenjoella vuonna 2008, sillä toukokuun lopulla yhdessä yössä alueelle laskeutui takatalvi.  Suurimmalle osalle alueelle jo saapuneista muuttolinnuista yön aikana sataneesta paksu lumipeitteestä ei ollut onneksi suurtakaan haittaa, sillä lumi suli päivän aikana nopeasti pois.

Jo pesintänsä aloittaneille maapesijöille toukokuun 2008 takatalvi oli kuitenkin koitua. Tästä esimerkkinä tuolloin seuraamani pikkutyllin ja kangaskiurun pesinnät.  Näistä etenkin paksun lumipeitteen alla muniaan hautovan pikkutyllin pesinnän onnistuminen oli todella vaarassa. Kangaskiuru oli sen sijaan juuri ohittanut hautomisvaiheen, ja nyt sillä oli pesässään vielä hyvin pienet ja suojattomat poikaset, joita se joutui lämmittämään lumen alle jääneessä pesässään.

Näistä ja muista takatalven yllättämistä linnuista voit nähdä kuvia ja lukea enemmän vuosia sitten kirjoittamassani artikkelissa Takatalvi, kangaskiuru, kiuru, suokukko, kivitasku, liro, pikkutylli ja pikkulokki – Linnut takatalven kourissa 18.05.2008.

Pikkutylli hautoo lumen peittämänä.

Pikkutylli hautoo takatalven lumen peittämänä keväällä 2008.

Tuo vuoden 2008 takatalvi ei kuitenkaan ole ainoa kuvin dokumentoimani takatalvi Suonenjoella. Itse viimeisimmät kuvaamani takatalvet olivat viime vuonna 2019, jolloin Sisä-Savossa koettiin peräti kaksi takatalvea.  Näistä jälkimmäinen, huhti-toukokuun vaihteeseen sijoittunut vaikeutti suuresti  monien alueelle tulleiden pienempien muuttolintojen ravinnon hankintaa. Tämän seurauksena suuri määrä  – joidenkin arvioiden mukaan jopa tuhansia –  lintuja menehtyi muutaman päivän aikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.