Näe kuinka kevään toinen luminen takatalvi koetteli juuri palanneita muuttolintuja

Kommentoi

Enpä olisi kuukausi sitten vielä uskonut, että voisin toisen kerran saman kevään aikana todistaa muuttolintujen elämää äkillisen takatalven keskellä. Näin kuitenkin kävi keskisessä Suomessa viime huhti-toukokuun vaihteessa, jolloin jo pidemmän aikaa vallinnut todella lämmin kevät vaihtui yhdessä yössä koleaksi talveksi. Samalla jo lumeton maisema sai jälleen paksun lumipeitteen.

Edellinen, huhtikuun toisella viikolla alueen yli vyörynyt takatalvi ei tiettävästi aiheuttanut juurikaan lintukuolemia, mutta tällä kertaa tilanne oli toinen. Nyt juuri takatalvea edeltävällä viikolla alueelle oli nimittäin saapunut merkittävä määrä uusia muuttolintulajeja, joista etenkin pienet hyönteissyöjät olivat todella hätää kärsimässä, sillä luminen ja osin jäätynytkin maa vaikeutti niiden ravinnonhankintaa huomattavasti, osalle teki sen jopa mahdottomaksi.

Tänne juuri ennen takatalvea ehtineille pienille hyönteissyöjille tilanne oli katastrofaalinen sen takia, että monet niistä olivat ehtineet muuttomatkallaan kuluttaa suurimman osan, ellei kaiken, ihonsa alle muuttoa varten varastoimastaan rasvasta. Tilanteen vakavuus valkeni minulle itseni viimeistään siinä vaiheessa, kun sain paikallislehtemme luontopalstani lukijoilta useita ilmoituksia useista kuolleina löytyneistä linnuista, joista suurin osa punarintoja ja kivitaskuja.

Videolla näitä pieniä hyönteissyöjiä edustaa pikkuruinen niittykirvinen, joka onnistui löytämään ravintoa vain lumisen kuvauspaikkani vedenrajasta. Aivan kaikille lajeille ei ravinnon löytäminen kuitenkaan ollut yhtä hankalaa. Tästä esimerkkinä taivaanvuohi, joka videollakin onnistuu pitkän nokkansa avulla nappaamaan madon paksun lumikerroksen alta.

Kaikki videolla kuultavat äänet ja kuvamateriaali, on taltioitu yhtä tapausta lukuun ottamatta samalla kuvauspaikalla, tällä hetkellä käyttämättömällä avolouhoksella Suonenjoen taajaman kupeella. Vain alkavassa lumisateessa seisovat kalalokit on kuvattu toisella paikalla muutaman kilometrin päässä. Kaikki äänet on kuitenkin taltioitu avolouhoksella, ja kaikki äänet ja kuvat on taltioitu tuon lyhyen, vain muutaman päivän kestäneen takatalven aikana. Kuvauspaikalla takatalvi oli  kaiken lisäksi ympäristöään lyhyempi, sillä perjantaina maan peittänyt lumi oli kadonnut sieltä jo sunnuntai-iltana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.