Sepelhanhi – harvinainen pohjoinen vieras hevosaitauksessa

Kommentoi

Syys-lokakuun vaihteessa 2017 yksinäinen sepelhanhi ilmestyi aivan Suonenjoen taajaman kupeeseen. Pohjoinen vieras viihtyi mansikkakaupungissa toista viikkoa vaihtaen paikkaa useita kertoja. Videon hevosaitauksessa kaunis arktinen sepelhanhi viihtyi noin viikon, ennen kuin lopulta katosi kokonaan.

Sitä, miksi sepelhanhi viihtyi niin kauan yhdessä samassa hevosaitauksessa tai miksi se suvaitsi ihmisiä läheisyydessään, voi vain arvuutella. Ensimmäisenä mieleen helposti tulee mieleen se, että sepelhanhi olisi ollut jollain tavoin loukkaantunut tai sairas. Tästä ei omasta mielestäni kuitenkaan voinut olla kyse, sillä minulla oli tilaisuus tarkkailla ja kuvata sitä lähes päivittäin.

sepelhanhi,hevonen

Sepelhanhi ja hevonen

Tuolloin en havainnut siinä minkäänlaista vammaa, ja sen käytös – lukuun ottamatta sen outoa luottamusta hevosta ja ihmisiä kohtaan – oli  täysin terveen linnun käytöstä: Sepehanhi ruokaili, liikkui ja lepäili aivan normaalisti. Se tarkkaili aktiivisesti ympäristöään ja reagoi siinä tapahtuviin muutoksiin. Esim. minun astuessani esiin autostani, sepelhanhi siirtyi rauhallisesti hiukan kauemmaksi. Muutaman kerran se myös pyrähti lyhyeen lentoon, hevosen lähestyessä siitä liian nopeasti.

Sepelhanhen täytyi olla myös täysin lentokykyinen, sillä se vietti hevostilalla ruokaillen vain valoisan ajan. Muuna aikana se mahdollisesti lepäili jollain vieressä olevan Iisveden karikolla.

Ehkäpä ”syyllinen” sepelhanhen viihtymiseen hevosaitauksessa olikin runsaan ja helpon ravinnon lisäksi ruuan itse hevonen. Sen läsnäolohan varmisti sen, etteivät mitkään lähistöllä olevat pedot uskaltaisi hätyytellä hanhea. Syytä sepelhanhella olikin olla varuillaan, sillä hevoslaidun oli huuhkajan reviirillä. Lisäksi aivan lähellä tätä paikkaa oli vain jokunen aika aiemmin nähty useita kertoja kanahaukka.

Hevonen ohittaa sepelhanhen

Sepelhanhen esiintymispaikat 30.9-9.10 aikajärjestyksessä.

Kinnulannniemi, Suonenjoen pursiseuran kotisatama: Täällä se tavattiin ensimmäisen kerran, jolloin se nurmikolla rauhallisesti ruokaillessaan oli päästänyt henkilön 15 metrin päähän itsestään.

Mannilanpellon omakotialue,  lähellä Suonenjoen keskustaa, noin 9 kilometrin päässä Kinnulanniemestä.  Sepelhanhi nähtiin ruokailemassa pellolla useampana päivänä.

Hovinpellon omakotialue,  lähellä Suonenjoen keskustaa. Noin 1,5 kilometriä edellisestä paikasta. Sepelhanhi oli täällä yhden aamupäivän ennen siirtymistään seuraavaan paikkaan.

Vain reilun kilometrin päässä edellisestä. Sepelhanhi Oli täällä ilmeisesti vain sen iltapäivän ja illan ennen siirtymistään Iisvedelle.

Iisvesi, hevostila. Jostain syystä sepelhanhi oli siis lähtenyt takaisinpäin. Etäisyys edelliseen paikkaan 7,5 kilometriä. Sepelhanhi oli täällä siis noin viikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.