Turturikyyhky ja sepelhanhi – kaksi harvinaista lajia videolle samana päivänä

Kommentoi

Olin viime sunnuntaina kuvaamassa Suonenjoen taajamassa ruokailevaa yksinäistä arktista sepelhanhea, kun sain ilmoituksen alueellisesti –  ja jopa valtakunnallisestikin – todella harvinaisesta turturikyyhkystä. Matkaa linnuntietä kauniin turturikyyhkyn luo oli vain noin seitsemän kilometriä, joten pakkohan minun oli tietenkin lähteä se kuvamaan.

Yleensä en toki vaihda noin herkästi kuvauspaikkaa ollessani kuvaamassa jotain toista mielenkiintoista kohdetta. Tällä kertaa sepelhanhen kuvaamisen keskeyttämispäätös oli kuitenkin helppo tehdä, sillä oli jo myöhäinen iltapäivä ja alkuiltapäivän pilvipoutainen sää oli kääntynyt harmaaksi ja tihkusateiseksi. Toisaalta olin jo pari tuntia aiemmin onnistunut kuvaamaan sepelhanhea toisessa paikassa paremmissa olosuhteissa, joten minulla ei ollut enää välitöntä tarvetta kuvata sitä lisää.

Lajitietoa:

Turturikyyhky (Streptopelia turtur):  Noin räkättirastaan (pituus n. 27 cm) kokoinen turturikyyhky kuuluu maamme pesimälajistoon, mutta sen Etelä- ja Kaakkois-Suomessa pesivä kanta on hyvin harvalukuinen ( 50-100 paria). Pohjois-Savossa turturikyyhky on sitäkin harvinaisempi, sillä alueella lajista on koko tällä vuosituhannella tehty toistaiseksi vain noin kymmenen havaintoa.

Suonenjoen turturikyyhky kartalla

Sepelhanhi (Branta bernicla): Pienikokoisiin hanhiin kuuluvan sepelhanhen (pituus n. 60 cm) näkeminen pohjoisten hanhien syys- ja kevätmuuton aikoina ei sinänsä ole maassamme mitenkään harvinaista, mutta niiden tapaaminen sisämaassa ei ole kovinkaan yleistä, koska lajin päämuuttoreitti kohti Venäjän tundraa kulkee  normaalisti maamme itäpuolella. Niinpä esim. itselleni tämä oli vasta toinen kerta, kun näin sepelhanhen luonnossa.

Suonenjoen sepelhanhi kartalla

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.