Harakka- ja oravavapaita pikkulintujen ruokinta-automaatteja.

6 Kommenttia

En varsinaisesti pyri valitsemaan, mitä lintuja pihassani saa käydä ja mitä ei. Olen kuitenkin pyrkinyt turvaamaan sen, että pikkulinnut saavat oman osansa ruokintapaikkani tarjoilusta.

Käytännössä tämä on tarkoittanut sellaisten ruokinta-automaattien kehittämistä, joista kookkaat varislinnut eivät pysty ottamaan ravintoa itselleen. Niinpä ne joutuvat useimmiten tyytymään siihen, mitä löytävät maasta ruokinta-automaattien alapuolelta.

Suojatut siemenautomaatit

Seuraavaat kaksi automaattia olen kehittänyt tehdäkseni harakoiden että oravien ruokailemisen vaikeammaksi.

Harakoilta suojattu lintujen ruokinta-automaatti. Tähän pienempään, kaupasta ostettuun ruokinta-automaattiin olen lisännyt muoviverkon, joka ei vaurioita oravien hampaita, jos ne kuitenkin yrittäisivät väkisin päästä saamaan osansa maapähkinöistä.

Harakoilta suojattu lintujen ruokinta-automaatti. Tämän kuvan automaatissa on pikkuvarpusille tarkoitettua hirssiä.

Malli ei mielestäni ole kovin hyvä, sillä sadelippa on liian pieni ja vettä pääsee siemenien joukkoon aivan liian helposti.

Myöhemmin olen korjaillut automaattia estääkseni siementen kastumisen. Kuvan uudistetusta automaatista näet tästä linkistä.

Tämän oikealla olevan suuremman itsetehdyn automaatin pitkä liukaspintainen putki yhdistettynä melko leveän sadelipan ja siemenlautasen kapeaan väliin on todellinen haaste kekseliäimällekin kurrelle.

 Suojattu rasvaruokinta.

Harakoilta suojattu lintujen rasvaruokinta. Tämä itsesuunnittelemani malli pitää poissa myös tikat.

Jos haluat ruokkia myös niitä, laita niille erikseen tavallinen suojaamaton rasvaruokinta.

 

Lukijani ruokintapaikka Rautalammilla

Harakoilta suojattu lintujen ruokinta-automaatti. Harakoilta suojattu lintujen ruokinta-automaatti.

Tämä mallin on kehittänyt eräs lukijani Rautalammilla sijaitsevan kesämökkinsä ruokintapaikaksi.

Siihen mahtuu talipalloja niin suuri määrä, ettei mökillä tarvitse käydä erikseen vain ruokinta-automaattia lataamassa.

 

Laitteessa on maahan asti ulottuva ”kanaverkko”, joka estää tehokkaasti erilaisten varislintujen käynnit automaatilla.

6 Comments

 1. T. Lehtinen

  Kiinnitin pyykkinarun rivitalon välisestä lankkuaidasta pihassani kasvaneen sembran oksaan. Pyykkinarun keskelle roikkumaan rasvatanko ja tankoon istumaorsi ohuesta tangon läpi työnnetystä shashlikvarrastikusta. Oravat pysyivät hyvin poissa, koska ohuella pyykkinarulla taiteilu ei oikein onnistunut. Tikkojen vierailuja sai ihailla usein ja hakea kaupasta lisää tankoja ahmateille.

  • Olli

   Kuulostaa toimivalta, ja helposti on helposti toteutettavissa. Kiitos että jaoit “reseptin” täälläkin.

 2. Sari Virtanen

  Sain eilen valmiiksi kyhättyä aitaverkosta suojan ruokinta-automaatin ympärille. Kiitokset inspiraatiosta. Tintit hokasivat miltei heti juonen, mutta varpuset eivät mene vielä verkosta läpi. En saanut tähän kuvaa liitettyä hökötyksestä. Olin jo miltei luopunut ajatuksesta ruokkia lintuja. Nyt on tosi kiva seurata niiden elämää.

 3. Mikko

  Hei,
  tuskailen 15 harakan kanssa. Olen laittanut verkkoja ja kaikenlaisia esteitä, aina vaan onnistuvat jotenkin saamaan otteen verkosta ja noukkivat kaikkea mitä esille laitan! Parhaiten toimii muovitettu aitaverkko (isoilmäinen), kaksinkerroin ja riittävällä noin metrin halkaisijalla), ei estä kurrea, tikka tulee läpi (saa tulla) mutta ei kovin mielellään. Mökillä ei harakkaongelmia ole (saaristossa) joten siellä minulla on 30 talipalloa vetävä viemäriputki, pohjassa verkko jossa näkyy puolikas pallo ja siellä täällä pitkin putkea on isohkoja reikiä ja ulokkeita josta tintit pääsevä noukkimaan palloja. Pallomäärä riittää noin kuukaudeksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.