Autotallini unohtunut aarre – valtavan ampiaispesän rakennekuvia

Kommentoi

Pesään kuollut ampiainen lähikuvassa

Pesään kuollut ampiainen lähikuvassa

Olen siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että olen vuosien kuluessa saanut lukijoiltani lukuisia vihjeitä monenlaisista mielenkiintoisista kuvattavista asioista. Joskus jopa niitä on tuotu kotiini. Tästä esimerkkinä pari vuotta sitten ”lahjoituksena” saamani ampiaispesä.

Suuri ampiaispesä

Suuri ampiaispesä

Tarkoitukseni oli kuvata se jo tuolloin, mutta syystä tai toisesta homma jäi hoitamatta, ja suureen mustaan jätesäkkiin varastoitu pesä jäi lojumaan toimettomana autotallini nurkkaan.

Siivotessani pari viikkoa sitten autotalliani sain lopulta kuitenkin tehtyä päätöksen kuvata ja tutkia pesän hiukan tarkemmin.

Suuri kuusikerroksinen ampiaispesä

Suuri kuusikerroksinen ampiaispesä

Valitettavasti pitkän ja huolimattoman säilytyksen aikana pesä oli hiukan vaurioitunut ja ilmeisesti hiukan menettänyt kokoaan, mutta vaikuttava ilmestys se oli edelleenkin.

Suuri ampiaispesä, pesäkennosto lähikuvassa

Suuri ampiaispesä, pesäkennosto lähikuvassa

Suuren ampiaispesäni rakennetietoja

Korkeus n. 25 cm, leveys 35 cm, mikä tarkoittaa reilusti yli 10 litran tilavuutta.

Selluloosasta tehdyssä pesässä oli kuusi kennostojen muodostamaa kerrosta, joiden välissä oli noin sentin ilmatila.

Reilun sentin paksuisten kennostolevyjen välissä oli melko tasaisin välimatkoin pilarit pitämässä ne erillään.

Ylin kerros oli erotettu pesän pintarakenteesta pienen puolipallomaisen kennorakenteen avulla. Alimmas kennoston ja pintarakenteen välissä oli puolestaan pieni kennolevy.

Mielenkiintoinen yksityiskohta pesässä olivat sinne jääneet ampiaiset, jotka olivat kuin pysähtyneet kesken touhujaan ja jähmettyneet niille sijoilleen.

Ne olivat kuitenkin kuolleet luonnollisen kuoleman, sillä alkuperäisellä sijaintipaikallaan pesän asukkaita ei ollut yritetty häätää tai saati myrkyttää. Pesä oli poistettu vasta syksyllä sen tyhjennyttyä asukkaistaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.