Hellyttävä näky, pikkutyllikoiras suojaa puolisoaan kauniilla viuhkapyrstöllään – Pikkutylliparin erikoiset soidinmenot videolla

Kommentoi

Tunnustan rehellisesti: Olen koukussa pikkutyllien soidinmenoihin, joita olen saanut seurata lähietäisyydeltä mahdollisesti jo satoja kertoja niiden reilun kymmenen vuoden aikana, joina olen lajia aktiivisesti kuvannut.

Useimmille kanssaihmisilleni tämä vaatimattoman näköinen ja harvalukuinen kahlaaja on kuitenkin lähes tuntematon. Tämä hyvin ymmärrettävää, sillä laji pesii maassamme usein paikoissa, joihin normaali luontoharrastaja harvemmin eksyy: esim. hiekan- ja  soranottoalueilla sekä erilaisilla sellaisilla teollisuusalueilla, joista löytyy sen pesimäpaikaksi sopivia soraikkoja.

Lajin tuntemattomuuden – osin myös sen pienen koon  – takia on myös täysin ymmärrettävää, ettei  lajin erikoisiin ja näyttäviin soidinmenoihin ole juuri kiinnitetty sen suurempaa huomiota. Vaikka ne mielestäni sen kyllä todella ansaitsisivat.

Pikkutylliparin parittelua edeltävä seremonia noudattaa yleensä aina samaa ja hyvin selkeää kaavaa: Aluksi koiras siivoaa ja muotoilee pesäpaikaksi valitsemaansa pientä kuoppaa ja kutsuu samalla äänekkäästi puolisoaan tutustumaan pesäpaikkaehdokkaaseen. Tämä vaihe saattaa kestää useita minuutteja.

Jossain vaiheessa naaras sitten kiiruhtaa puolijuoksua paikalle ja asettuu pesäkuoppaan koiraan kauniin viuhkan muotoon levittämän pyrstön suojaan. Tämä vaihe puolestaan ei kestä yleensä kuin hetken.

Seuraavaksi naaras siirtyy hiukan kauemmaksi mahdollisesti tulevasta pesäpaikasta ja antaa ryhdikkäästi marssivan koiraan lähestyä itseään valmiina parittelemaan.

Huom! Videolla on nähtävissä vain näyttävien soidinmenojen pesäkuoppavaihe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.