Harvinainen vieraslaji suomalaisessa luonnossa– Tee tunnistustesti ja selvitä erikoisen löydön kotimaa

Kommentoi

vieraslaji, lautanen

Vierasmaalainen lautanen puolukkamättäällä

Viime vuosina on paljon puhuttu luontoomme ilmestyneistä ulkomaisista – niin kasvi- kuin eläinkuntaan kuuluvista – lajeista, joista joidenkin epäillään jopa uhkaavan alkuperäisten lajiemme tulevaisuutta. Tämä leikkimielinen testi ei kuitenkaan liity lainkaan eläimiin eikä kasveihin vaan lautasiin.

Kuvan esittämää lautasta ei varmaankaan olisi ollut mahdollista bongata luonnostamme vielä muutama vuosi sitten. Maailma kuitenkin muuttuu, ja  todennäköisyys tavata vastaavanalaisia esineitä luonnostamme on  näyttää kasvavan vuosi sitten.

Kuvan sinisen lautasen luontoon jättäjiä ei kuitenkaan ole syytä tuomita kansallisuutensa perusteella, sillä nykysuomalaiset kyllä osaavat roskata ennen niin pyhänä pidettyä luontoamme aivan riittävästi. Erityisesti alumiiniset juomatölkit ovat kokemukseni perusteella yhä paheneva ongelma.

Jostain kumman syystä jotkut meistä jaksavat kantaa repuissaan täysiä juomatölkkejä, mutta tyhjänä ne käyvät heille liian raskaiksi ja päätyvät siksi roskaamaan luontoamme. Kuluneen kesänäkin olen joutunut tuomaan luonnosta todella useita kanssaihmisteni sinne nakkaamia tölkkejä.

Mistä tämä vieras lautanen on kotoisin?

Valitse vaihtoehdoista yksi, jonka uskot olevan oikein. Onnea arvaukseen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.