Jäätyneen sammakon pelastaminen – Katso kuinka se loikkaa molskahtaen veteen

Kommentoi

Sain eilen ilmoituksen Rautalammilla lumesta, keskeltä järven jäätä, löytyneistä sammakoista, jotka pitkä pakkaskausi oli ilmeisesti ajanut pois talvehtimispaikoistaan niiden jäädyttyä tai kuivuttua. Kun tänään ehdin paikalle, löytyi lumihangesta, moottorikelkan ajouran laidasta, kuitenkin vain yksi nuori sammakko.

Aluksi jähmettynyt ja osin jään peittämä pieni eläin näytti täysin elottomalta, mutta koskettaessani sitä varovasti se kuitenkin reagoi selvästi kosketukseeni.

Niinpä nostin saman tien sen mukanani tuomaani pehmustettuun pahvilaatikkoon ja suunnistin kohti Suonenjoen Onkilampea, jonka tiesin entuudestaan sammakkojen – niin tavallisten sammakoiden kuin viitasammakoidenkin – suosimaksi paikaksi, ja josta lähtevän laskuojan suu ei yleensä jäädy kiitos lammen runsaslukuisten lähteiden.

Ja aivan oikein, puron yläjuoksu oli todellakin täysin sula, minkä nähdessään myös autoni lämmössä sulanut pikku sammakko ilahtui niin kovasti, että pienen epäröinnin jälkeen loikkasi hauskasti molskahtaen lammen sulaan rantaveteen kadotakseen nopeasti vedessä kelluvien kasvien alle.

Sammakon löytöpaikka kartalla:

Sammakon uusi koti Onkilampi kartalla:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.