Laulujoutsenet ruokajonossa talvisella Tyyrinvirralla.

4 Kommenttia

Laulujoutsenia jääällä talvipakkasella

Kuva: Laulujoutsenia jääällä talvipakkasella

Kävin jälleen viemässä ruokaa Tyyrivirran laulujoutsenille. Nyt näyttää siltä, että ne ovat oppineet tunnistamaan vaatimattoman fyysisen habitukseni ja osaavat sen liitää itselleen tärkeään ravintoon.

Niinpä ehdin tuskin asettua yhdelle vakiopaikoistani, kun ensimmäiset laulujoutsenet jo nousivat jäänreunalle odottamaan tarjoilun alkua. Rohkeimmat eturiviin, aremmat taaemmaksi.

Niiden suhtautuminen ihmisen läheisyyteen vaihteleekin yksilöstä toiseen todella suuresti. Jotkut tulevat todella lähelle, jotkut pysyttelevät kauempana. Toisaalta noin yksinkertainen tilanne ei kuitenkaan ole, sillä kyse ei ole pelkästä rohkeudesta.

Aivan kuten ihmisyhteisössä vahvemmat yksilöt yrittävät pitää puolensa luottaen fyysiseen voimaansa. Niinpä jos joku heikompi mutta ketterämpi yksilö ei ymmärrä omaa paikkaansa ruokajonossa, vaan nappaa tarjotun ruokapalan vahvemman  nokan edestä, seurauksena on yleensä ruumiillinen kuritus.

Laulujoutsenten kiista ruokailuvuorosta, Tyyrinvirta..

Tällöin ruuan juuri menettänyt turhautunut lintu nappaa nokallaan tiukan otteen ruokavarkaana pitämänsä linnun pyrstöstä tai kyljestä.

Oma lukunsa on pieni joutsenperhe, joka koostuu kahdesta aikuisesta ja yhdestä kesällä syntyneestä nuoresta linnusta. Emolinnut ovat koko ajan jälkeläisensä läheisyydessä ja pyrkivät karkottamaan jokaisen, joka yrittää kilpailla tämän kanssa ravinnosta.  Erityisen ärhäkästi poikasta puolustaa uroslintu, joka on puolisoaan selvästi kookkaampi.

Niinpä jos en itse puuttuisi peliin, jotkin linnuista joutuisivat melko varmasti mopen osaa ruuan määrän suhteen. Siksi olen yrittänyt huolehtia siitä, että ainakin poikanen, rengastettu vammainen lintu ja muita kooltaan pienempi aikuinen lintu ovat saaneet kohtuullisen osan jakamastani ruuasta.

4 Comments

 1. tarja jauhiainen

  Siipensä loukanneelle joutsenen poikaselle kelpasi myös kuivalle alustalle laitetut kokonaiset ohranjyvät. Sillä oli niin nälkä että veden pystyi tarjoamaan erikseen

  • Olli

   Tarkoitukseni on nakella jossain vaiheessa näillekin linnuille jyviä jokeen sellaiselle syvyydelle, jolta ne vielä yltävät ne noukkimaan.

  • Olli

   Itse olen antanut linnuille tätä toimintaa varten lahjoitukseksi saamaani vaaleata leipää ja pullaa. Joku lähiseudun asukas on ilmeisesti antanut myös kauraa, jonka on heittänyt veteen. Yksinäistä joutsenta – josta on oma artikkelinsa -ovat asukkaat ruokkineet ainakin leivällä sekä jonkinlaisella kaurapuurolla jossa on lähinnä vain keitossa pehmenneitä jyviä ja koiran ruuaksi myllyltä ostettuja kaurahiutaleita. Tällä linnulla ruoka on vedessä kelluvassa, narulla rantaan kiinnitetyssä pesuvadissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.