Laulujoutsenen kaula on mutkikas juttu.

Kommentoi

Laulujoutsenen kaula mutkalla

Tänään sää lopulta hieman pakastui ja kirkastui. Niinpä suunnistin jälleen Tyyrinvirralle kuvatakseni yhden siellä talvehtivan laulujoutsenen tunnisterenkaan.

Kiinnostukseni syy renkaan kuvaamiseen oli se, että ilmoittamalla joutsenen jalassa olevan renkaan koodin rengastustoimistoon saisin tietoja joutsenen aikaisemmasta elämästä.

Laulujoutsenen tunnisterengas. Tänään onni olikin puolellani ja saint renkaan kuvattua jo viisi minuuttia virralle saapumiseni jälkeen. Niinpä päätin jäädä vielä paikalle tutkiakseni, löytäisinkö joen joutsenista jotain uutta mielenkiintoista kuvattavaa.

Mitään täysin itselleni uutta aihetta en saanut silmiini – liekö ollut pelkkää mielikuvituksen puutetta – joten tyydyin istumaan joenpenkalle ihastelemaan laulujoutsenen ihmeellistä kaulaa.

Laulujoutsen kurottaa kaulaansa. Olisipa meillä samanlainen värkki, niin eipä tarvitsisi ruokapöydässä liiemmälti vaivautua.

Tosin ahneimmilla ihmisillä saattaisi kaulat mennä keskenään solmuun pöydän herkkuja kurotellessa.

Se miksi joutsen onnistuu taivuttamaan kauniin kaulansa mitä moninaisimpiin asentoihin johtuu muuten siitä, että sen kaulassa on peräti 25 nikamaa (Lähde: Birds of the World, Jason A. Mobley).

Esimerkiksi kirahvin on pärjättävä vain seitsemällä kaulanikamalla.

Kyllä maailma on ihmeellinen.

Tiedätkö muuten monta höyhentä joutsenessa on?

Senkin on nimittäin joku uuttera ajankulukseen laskenut. Ahkeruutta tehtävä on todella vaatinut, sillä siitä laskutoimituksesta ei varmasti kukaan selviä yhdessä päivässä.

Sen paljonko niitä höyheniä siis on, saat selville tästä linkistä. (Ei suositella höyhenallergikoille!)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.