Laulujoutsenten näyttävä iltakonsertti kevätmyrskyssä

Kommentoi

Eilen kävin Rautalammin Rastunsuolla juhliakseni kahta merkittävää asiaa: Lintujen paluumuuton alkamista ja kesäaikaan siirtymistä.

Tutkimusmatkani varsinainen tarkoitus oli kuitenkin käydä katsomassa, onnistuisinko löytämään ja kuvaamaan Rastunsuon pelloille mahdollisesti muuttomatkallaan kohti pohjoista pysähtyneitä pulmusia. Kauan minun ei niitä tarvinnutkaan etsiskellä, sillä heti saavuttuani eräälle tutulle peltoaukealle näin sen yläpuolella kaartelevan suuren, valkean, monisataisen pulmusparven.

Siihen valitettavasti onneni sitten suurin piirtein loppuikin, sillä missään vaiheessa eivät linnut tulleet illan kuluessa niin lähelle, että olisin saanut kuvallisesti taltioitua jotain merkittävää.

Hukkaan ei reissuni kuitenkaan mennyt, sillä paluumatkalla Suonenjoelle huomasin jo tulomatkalla eräällä toisella peltoaukiolla havaitsemani laulujoutsenparin vaihtaneen paikkaansa ja nyt lepäilevän kaikessa rauhassa lumisella pellolla hyvin lähellä tietä.

Siis kuvaamaan! Aluksi kaikki sujuikin kuin Strömsössä, sillä linnut eivät näyttäneet välittävän lainkaan minun ja Kuvakoni Juniorini ilmestymistä niiden lähireviirille. Niinpä sain aivan rauhassa etsiä parasta mahdollista kuvakulmaa noiden kauniiden valkeiden kansallislintujemme kuvalliselle ikuistamiselle. 

Valitettavasti vain säiden haltijat eivät olleet minulle yhtä suosiollisia kuin itse kuvauskohteeni. Koko illan navakasti puhkuneet tuulenpuuskat tuntuivat kuin minun kiusakseni keränneen nyt itseensä lisää voimaa ja saivat ponnisteluillaan pikkuruisen Kuvakonini tärisemään ja huojumaan kuin se kuuluisa hullu heinämies.

Mikä pahinta, välillä vähintään lähes myrskylukemissa puhkunut tuuli pääsi käsiksi kamerani suojattomaan mikrofoniin. Kuvanlaatuun eivät navakat tuulenpuuskat onneksi kuitenkaan juurikaan päässeet vaikuttamaan, sillä sain optiikkani vakautettua kohtuullisesti painamalla sitä voimakkaasti kädelläni Kuvakonini sivuikkunan reunaa vasten. Itse kameranihan oli koko ajan tietenkin tiukasti kiinni jalustassaan.

Nyt nähtävällä lyhyellä videotallenteella ovat kuvaustilanteen niin ääni- kuin kuvausongelmatkin selvästi kuultavissa ja nähtävissä, sillä en edes pyrkinyt editoimalla vähentämään niiden vaikutusta videon laatuun. Tässäkin tapauksessa kuva – ja ääni – kertovat tilanteesta paremmin kuin tuhat sanaa.

Itse kuvallisen dokumenttini sankareilla, joutsenilla, ei kuitenkaan näyttänyt olevan minkäänlaisia ongelmia tuulen voimakkuuden takia, Tosin ei tilanne ilmeisestikään ollut niillekään aivan helppo. Tähän johtopäätökseen voi nimittäin helposti tulla nähtyään, kuinka edessä oleva joutsen 13 sekunnin kohdalla taistelee lyhyen aikaa nokalleen kellahtamista vastaan.

Video on kuvattu illalla kello kahdeksan jälkeen, jolloin aurinko oli katomassa metsärajan taakse ja sininen hämärä oli jo laskeutunut syrjäiselle pellolle.

P.s. Sain myöhemmin eräältä lehtipalstani rautalampilaiselta lukijalta tiedon trombin vieneen katon hänen piharakennuksestaan samaan aikaan, kun olin kuvaamassa näitä joutsenia. Paikkojen väli vain n. 10 km. Ihmekös siis että Kuvakoni heilui kuvatessa.

Rastunsuon Kuvauspaikka kartalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.