Maailman mukavin museo: Mekaanisen musiikin museo Varkaudessa.

Kommentoi

Mekaanisen musiikin museo, Varkaus.

Mekaanisen musiikin museo, Varkaus.

Varkauden Mekaanisen Musiikin Museo on todella käymisen arvoinen kohde.

Olen elämäni aikana käynyt sellaisissa kohtuullisen merkittävissä museoissa kuin Lontoon Tate Gallery, Natural History Museum ja British Museum, Pariisin Louvre, Versailles ja Musée d’Orsay , New Yorkin MoMA sekä Pietarin Eremitaasi vain joitakin mainitakseni.

On kuitenkin yksi, joka käy ylitse näiden kaikkien. Se on Varkaudessa sijaitseva mekaanisen musiikin museo, joka ei tietenkään pärjää kokoelmiensa laajuudessa tai kulttuurillisessa merkittävyydessä edellä mainituille megamuseoille, mutta sen vahvuus onkin jotain aivan muuta. Se on nimittäin museo, jossa kävijällä on aidosti hauskaa sillä niin koomisen hauskoja sen eri aikakausilta ja eri puolilta maailmaa kotoisin olevat musiikkia tuottavat ihmevempeleet ovat.

Pelkät laitteet eivät kuitenkaan jaksaisi viihdyttää kuin joitakin laitefriikkejä, mutta onneksi museon omistajat ovat ymmärtäneet kehittää hyvin persoonallisen ja ennen kaikkea hauskan museokierroksen, joka ei varmaankaan jätä ketään kylmäksi.

Itse kävin museossa noin viikko sitten koulumme ruotsalaisten vieraiden kanssa. Koska olin paikassa ainakin neljättä kertaa, keskityin etsimään itseäni kiinnostavia yksityiskohtia.

Tämänkertaiset kuvani eivät valitettavasti pysty juurikaan kertomaan siitä, millainen museo ja sen laitteet ovat, tai miltä ne ennen kaikkea kuulostavat. Se niistä kuitenkin toivottavasti kuitenkin selviää, kuin paljon hauskaa ja erikoista nähtävää museossa on, kunhan vain itse hoksaa pitää silmänsä auki eikä tyydy vain siihen, mitä opas valmiiksi annosteltuna tarjoaa.

Suurin osa kuvista liittyy toki museossa nähtäviin ja kuultaviin laitteisiin, osa taas kuvastaa sitä hämmennystä, jonka itse koin löytäessäni esineitä, joilla ei mielestäni ollut mitään loogista yhteyttä itse museon toiminta-ajatukseen.

Näitä viimeksi mainittuja ovat esim. kuva saksankielisestä tekstistä Was ist das bloß für ein Land, in dem morgens um sieben die Sonne schon aufsteht? ( Mikä ihmeen maa se on sellainen, jossa aurinko nousee jo seitsemältä?) tai kuva jossa pullistelevat niin Stalin, Hitler kuin voimamieskin. Ja onko tässä kuvassa myös näkyvällä KOP-pankin logolla jokin symbolinen linkki valtansa menettäneisiin diktaattoreihin?

Myöskin Cervantesin Don Quijote-aiheeseen pohjautuvan maalauksen yhteys museoon jäi itselleni arvoitukseksi. Entä mitä tekee Martti Ahtisaaren kipsipää vanhan levysoittimen vieressä?

P.s. Tämä blogi syntyi omasta sisäisestä tarpeestani ja kiitollisuudestani museota kohtaan. Tämä ei siis ole maksettu mainos. Toisaalta jos Sinua kiinnostaa tietää enemmän museosta, voit vierailla sen omalla kaupallisella sivulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.