Miksi aina käy näin? – Virtasalmelaisen harmaahaikaran masentava kohtalo.

Kommentoi

Nälkiintynyt harmaahaikara rivitalon takapihalla.

Olin Tervossa Luontomessuilla, kun sain puhelimeeni tekstiviestin.

Viestissä minulle tuntematon henkilö pyysi minua välittömästi ottamamaan yhteyttä pihaansa ilmestyneen loukkaantuneen harmaahaikaran takia.

Soitinkin henkilölle heti tilaisuuden tullen, jolloin selvisi että hän oli yrittänyt saada apua usealta taholta ilman tulosta. Lopulta hän sai yhteyden Heinolan Lintutarhaan, josta häntä oli neuvottu kääntymään minun puoleeni.

Puhelinkeskustelussa selvisi nopeasti, että haikara todella oli avun tarpeessa. Mutkan matkaan toi kuitenkin se, että harmaahaikaran sijaintipaikka oli Virtasalmi, eli reilusti yli sadan kilometrin päässä senhetkisestä sijaintipaikastani, Tervosta.

Kuitenkin linnun tila ja avunpyytäjän aito huolestuneisuus sen kohtalosta eivät jättäneet minulle valinnanvaraa, vaan lupasin ryhtyä toimiin linnun pelastamiseksi.

Niinpä soitin kahdelle ns. kurkiryhmääni kuuluvalle henkilölle – karttulalaiselle Tarja Jauhiaiselle ja rautalampilaiselle Tuomo Jalkaselle, jotka lupasivatkin lähteä mukaani Hirvensalmelle.

– Tarjalla on virallinen lupa hoitaa loukkaantuneita ja sairaita luonnonvaraisia lintuja.  Tuomo taas on pitkän linjan luonnonystävä.

Vielä kun olin saanut lahjoituksena haavin Tervon Lohimaan yrittäjältä Timo Perälältä ja ilmoittanut lintueläinlääkärilleni linnusta ja sopinut hänen kanssaan tarvittavista toimenpiteistä, suunnistimme kohti Etelä-Savoa.

Linnun kiinniotto tapahtui nopeasti ja kovin helposti, mikä ei luvannut hyvää, sillä pääsääntöisesti yhtään voimissaan oleva lintu pyrkii aina pakenemaan kaikin mahdollisin keinoin. Oman arvioni mukaan haikara olikin pahasti nälkiintynyt ja siksi voimaton.

Eläinlääkärin tarkastuksessa harmaahaikaran nälkiintyneisyys varmistui. Tällöin paljastui myös nälkiintymisen syy: Sen vasen jalka oli mennyt poikki jo kauemman aikaan sitten, minkä takia se ei ollut onnistunut enää pyydystämään itselleen lainkaan ravintoa.

Eläinlääkärin tarkastettua haikaran se kyyditettiin Tarjan asiantuntevaan hoitoon Karttulaan. Valitettavasti apumme oli kuitenkin tullut linnulle liian myöhään, ja se nukkui pois vain vuorokausi myöhemmin.

Erityiskiitokset  vielä kerran Tarjalle, Tuomolle, Timo Perälälle, eläinlääkärillemme sekä tietenkin linnusta ilmoittaneelle virtasalmelaiselle.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.