Mystiset liikkuvat lumipallot ja Suonenjoen kuuluisa pyörivä jäälautta.

Kommentoi

Kuva: Tuulen pyörittämiä lumipalloja järven jäällä.

Kuva: Tuulen pyörittämiä lumipalloja järven jäällä.

Helmikuusssa v. 2006 minulla oli harvinainen ilo nähdä viikon sisällä kaksi suomalaisen talven erikoista luonnonilmiötä.

Toisesta, liikkuvista lumipalloista, ei tuon vuoden jälkeen korviini ole tullut havaintoja.

Sen sijaan valtakunnallisiin mediohin kahdesti päätynyt suuri pyörivä jäälautta on lähes jokavuotinen ilmiö.

Alla katkelmia tuolloin kirjoittamistani lehtijutuista.

Tästä linkistä taas voit puolestaan nähdä videon toisessa Suonenjoella sijaitsevassa joessa pyörivistä pyörivistä pienemmistä pyöreistä jäälautoista.

Lumipallojen formula-ajot

“Suonenjokelainen pilkkijä ei aluksi uskonut silmiään törmätessään kalareissulla Suonteen järven jäällä hyvin erikoiseen luonnonilmiöön.

Järven jäällä oli näet suuri joukko kääretortun muotoisia lumipalloja, jotka, päätellen niiden jättämistä pyörintäjäljistä, olivat syntyneet tyhjästä ja hangen pintaa kulkiessaan kasvattaneet jatkuvasti kokoaan.

Lumipallokenttiä jäällä oli useita, joista suurin, noin 200 metriä pitkä, oli muodostunut Jukolansaaren läheisyyteen.

Kuva: Itsestään liikkuvat lumipallot.

Kuva: Itsestään liikkuvat lumipallot.

Tässä kentässä oli arviolta reilut sata suurempaa palleroa ja lukuisa määrä pieniä. Suurimmat lumikääryleet olivat 30-40 cm pitkiä ja noin 15 cm korkeita.

Rakenteeltaan nuo luonnon pienet ihmeet olivat hyvin höttöisiä; lunta tuntui olevan vain nimeksi.

Jukolansaaren luona nuo ilmatäytteiset tuulen leipomat tortut olivat levittäytyneet jäälle pitkäksi kolonnaksi, jossa jokaisen yksittäisen pallon liikerata oli piirtynyt kauniina kuviona hangen pintaan. Kauempaa katsottuna alue näytti kuin suuren autokilpailun lähtöhetkeltä, jossa kilpailijat kiihdyttivät ja yrittivät epätoivoisesti ohittaa toisiaan ajolinjojaan muutamalla.

Lumipalloformuloiden lähtöhetki.

Kuva: Lumipalloformuloiden lähtöhetki,

Tällä hetkellä pallojen tarkka syntyhistoria on vielä arvailujen varassa, mutta palaan asiaan, mikäli luonnontieteellinen selitys ilmiölle löytyy.”

Lisävalaistusta lumipallojen syntyyn

Viikkoa myöhemmin kirjoitin:

“Edellisen lehtijuttuni mystiset liikkuvat lumipallot saivat useampia lukijoita liikkeelle kertomaan omista havainnoistaan. Ensimmäisenä ehätti kummajaisista soittamaan tervolainen  maanviljelijä , joka oli nähnyt samaisen ilmiön sekä oman tilansa pellolla että myös Nilakka-järven jäällä.

Vesantolainen lukija puolestaan kertoi jopa nähneensä ilmiö syntyhetken. Tällöin oli taivaalta satanut suuria pehmeitä lumihiutaleita, jotka olivat voimakkaiden tuulenpuuskien voimasta lähteneet vinhasti pyörien kiitämään pitkin vastasataneen lumen peittämää järvenselkää. Pyöriessään ne olivat keränneet mukaansa uusia samanlaisia nenäliinakokoisia lumihiutaleita, minkä seurauksena lumen pinnalle oli hetken päästä muodostunut joukko nopeasti liikkuvia lähes onttoja ilmavia kääryleitä.”

P.s. Tuore tarkka kuvaus lumipallojen synnystä löytyy englanninkielisenä The Telegraph -lehden verkkosivulta. Sieltä löydät myös lähikuvan vielä ehjästä lumikääryleestä.

 

Se pyörii sittenkin

Viikkoa lumipallojen kuvaamisen jälkeen kuvasin Suonenjoen keskustassa hitaasti paikallaan pyörivää suurta symmetrisen pyöreää jäälauttaa.

Suonenjoen yli johtavan sillan kupeessa olevassa suvannossa pyörivä jäinen kiekko oli hyvin hämmentävä näky.

Kuva: Pyörivä pyöreä jäälautta.

Kuva: Pyörivä pyöreä jäälautta.

Tuo täysin ympyränmuotoinen jääkappale pyöri näet tummassa virrassa tasaisen äänettömästi kuin näkymättömän myllärin käden voimasta.

Tapaus ei kuitenkaan ole ainutlaatuinen Suonenjoella, vaikka se sitä ehkä muualla onkin. Ilmiön valtakunnallisesta harvinaislaatuisuudesta kertoo se, että 80-luvulla se oli päässyt jopa televisioon. Alla oleva pyörivvän jäälautan kuva taas julkaistiin aikanaan Suomen Luonnossa.

Perussyy epätavalliseen luonnonilmiöön lienee suvannon pyöreän muodon ja joen loivan kaareutumisen yhdessä aiheuttama veden vaimea pyörimisliike.

Kun tähän yhdistyy sopivan leuto pakkanen niin jäinen myllynkivi alkaa hitaasti syntyä. Näin on käynyt tiettävästi useita kertoja vuoden 2006 jälkeenkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.