Näe videolla miten ihmeelliset vaahtojäälautaset syntyvät kosken kuohusta

Kommentoi

Vaahtojäälautasia Suonenjoen Hirvolassa.

Pari päivää sitten olin lähdössä kuvaamaan yksinäistä laulujoutsenta ja sen seurana olevaa kahta koskikaraa. Säiden jumala puuttui kuitenkin kesken matkan peliin ja pimensi taivaan heti Suonenjoen ja Rautalammin rajan ylitettyäni.

Kauan en tilannetta murehtinut, vaan käänsin kurssini kohti Suonenjoen Hirvolaa, jossa on kaunis pieni koskipaikka vanhan punaisen myllyn kupeessa.

Heti saavuttuani paikalle huomioni kiinnittivät kosken alaosassa kelluvat oudot valkoiset lautaset. Ne näyttivät kaukaa katsottuna kuin pitsanpohjilta, jotka hitaasti pyörivät virtaan syntyneessä pyörteessä.

Vaahtojäälautasia Suonenjoen Hirvolassa.

Koska en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt vastaavaa, kuvittelin niiden olevan pyöriviä jäälauttoja. Samanlaisia kuin Suonenjoen kuuluisa merkillinen suuri jäälautta mutta paljon pienempiä.

Totuus noiden hitaasti pyörivien ja toisiinsa törmäilevien lautasten rakenteesta alkoi selvitä vasta päästyäni hiukan lähemmäksi niitä. Silloin huomasin, etteivät ne olleetkaan kiinteää vaan hyvin huokoista jäätä.

Vaahtojäälautasia Suonenjoen Hirvolassa.

Se miksi niin oli, selvisi kuitenkin lopullisesti vasta katsoessani kotona kuvaamani videoklipit:

Kosken kuohujen muodostama vaahto oli sopivassa lämpötilassa hitaasti jäätynyt ja kosken pyörteessä jäätyneet vaahtolautat olivat toisiaan hiertäessään ja toisiinsa törmäillessään muovanneet lautat pyöreiksi. Samalla vaahtolauttojen reunat olivat kääntyneet ylöspäin kuin lautasten reunat.

Tuloksena luonnon omin käsin tekemiä jäisiä design lautasia.

Kyllä luonto on ihmeellinen!

P.s. Video on melko pitkä, jotta vaahtojäälautasten syntyprosessi tulisi mahdollisimman selkeästi esille.

P.s.2. Kiitos ym. säiden jumalten niin videoiden kuin valokuvienkaan laadulla en tällä kertta pääse kehumaan. Myös kuvausetäisyys jäi olosuhteiden pakosta aivan lähikuvien osalta aivan liian suureksi. Tärkeintä tässä tapauksessaa oli kuitenkin ilmiön mahdollisimman tarkka dokumentointi.

 Video ihmeellisten vaahtojäälautasten synnystä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.