Suomalaisen talven ihmeitä – Jääpuikoiksi muuttuneet kasvit

Kommentoi

Jään kuorruttama pajukko.

Jään kuorruttama pajukko.

Viime päivinä on vesistöjen rannoilla eri puolella Suomea päästy ihailemaan kauniisti jäätyneitä kasveja. Itse törmäsin tähän erikoiseen ilmiöön Suonenjoen Iisveden venesataman aallonmurtajalla, jonka kaikki järven selän puoleiset kasvit olivat saaneet kirkkaan – jotkut jopa paksunkin – jääkuorrutuksen.

Jään kuorruttama kasvin kuihtunut kukinto.

Jään kuorruttama kasvin kuihtunut kukinto.

Syynä ilmiöön on ollut nopeasti pakkasen puolelle kääntynyt sää, joka oli saanut aluksi vielä sulalta järveltä tulleen kosteuden tarttumaan ja jäätymään kiinni aallonmurtajan kiviin ja kasveihin.

Jään kuorruttamia oksia ja kiviä.

Jään kuorruttamia oksia ja kiviä.

Jäätynyt pieni sanko jääpuikkojen keskellä.

Jäätynyt pieni sanko jääpuikkojen keskellä.

Prosessin hitaudesta kertoo se, että monet hyvin ohuetkin kasvit olivat jäätyneet ja jähmettyneet niille sijoilleen. Toki kaikkein näyttävimmät jääpuikot olivat muodostuneet erilaisten pensaiden ja pienten kuusentaimien oksista.

Jääpuikkojen peittämä nuori kuusi.

Jääpuikkojen peittämä nuori kuusi.

Myös itse järvenselkä oli poikkeavan näköinen, sillä juuri ennen umpeen jäätymistään järven pintaan oli muodostunut suuri joukko pieniä jäälauttoja, jotka olivat sitten hankautuneet toisiaan vasten saaden jokainen kauniin valkean reunuksen.

Jääpuikkojen peittämä katkennut koivu.

Jääpuikkojen peittämä katkennut koivu.

Osa lautoista oli toisia lauttoja vasten hankautumisen seurauksena jopa saanut lähes pyöreän muodon. Samanlaisen, jota sain todistaa kaksi vuotta sitten pienen joen sulassa lähes tasan kaksi vuotta sitten Suonenjoen Hirvolassa. Tuolloinhan sulaan muodostui lukuisa määrä akselinsa ympäri pyöriviä ”leipäsiä”, joista monet olivat muodostuneet jäätyneestä vaahdosta.

Jääpuikkojen peittämä suuri kivi.

Jääpuikkojen peittämä suuri kivi.

Ilmiön dokumentoin tuolloin videolle. Rehellisyyden nimissä minun on kuitenkin tunnustettava, että videolta näkyy valitettavan selvästi, että kiinnostukseni videokuvaukseen ja ennen kaikkea videoeditointiin oli herännyt vasta vähän aikaisemmin. Niinpä teknisten puutteiden lisäksi videota vaivaa aivan liian suuri pituus, mikä tekee sen katsomisesta todella puuduttavaa. Toisaalta se kuitenkin paljastaa hyvin sen, millaisesta erikoisesta ilmiöstä tuolloin oli kysymys.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.