Ollin kuvakoulussa paarma ja rantahämähäkki: Helppoja luontokuvia pilke silmäkulmassa.

Kommentoi

Luontokuvausta pidetään usein harhaanjohtavasti teknisesti vaativana lajina, jonka täydellinen hallinta vaatii vuosien työn ja kymmenien tuhansien otosten kokemuksen. Luontokuvaajien tiedossa on kuitenkin takaportteja ja oikoteitä, joita käyttämällä aloitteleva kuvaaja nopeasti ja vaivatta tavoittaa täydellisen ammattitaidon.Itse asiassa kuvan terävyys, tilanteen aitous sekä muut hyvän luontokuvan elementit ovat jokaisen saavutettavissa muutaman yksinkertaisen ohjeena avulla.

Aloittelevan luontokuvaajan on helpointa aloittaa lajeista, joita on runsaasti saatavilla. Hyönteisiä on biljoonia, joten niillä on sopiva harjoitella. Koska pirteät paarmat ovat jälleen ilmestyneet virkistämään elämäämme, suosittelen aluksi paarmakuvia. Eikä sitten muuta kuin kuvaamaan.

Paarman kuvaus

Lentävän paarman kuvaus on hauskaa ja helppoa. Etsitään aluksi paarma ja hätistetään se lentoon. Tosin useimmiten se kyllä etsii sinut, mikä tietenkin helpottaa tehtävää entisestään. Kun lentävä pörriäinen on sitten ilmassa, tarkennetaan ja laukaistaan.

Lentävä paarma lähikuvassa. Kuvamanipulaatio.

Paarma lentää läheltä ohi. Kuvamanipulaatio.

Jos edellinen kuulosti liiankin yksinkertaiselta, tehtävää voi hiukan vaikeuttaa näppäämällä lähikuvan itseäsi päin lentävästä paarmasta. Joten ei muuta kuin rintamasuunta kohti sinua verenhimoisena etsivää hyönteistä. Odota, että näet varmasti sen ahnaat verkkosilmät. Tarkenna ja laukaise. Ei se niin vaikeaa ole, eihän.

Lähikuvassa paarma lentää kohti. Kuvamanipulaatio.

Lähikuvassa paarma lentää kohti. Kuvamanipulaatio.

Rantahämähäkin kuvaus

Itse olen harjoitellut myös hämähäkillä. Rantahämähäkki on siitä kiva kuvattava, että se on hämähäkiksi kookas. Suomen suurin itse asiassa.

Rantahämähäkin löytää rannasta. Löydettyäsi sen sinun kannattaa ensin turvautua psykologiseen sodankäyntiin ja laulaa ”Hämä-hämähäkkiä”. Tällä tavalla saat hyönteisen sopivan rauhalliseen mielentilaan kuvausta varten. Eri lajeille voit tietenkin kokeilla eri lauluja oman mieltymyksesi mukaan. Kohteen kuunnellessa sinua lamaantuneena on aika toimia. Tarkenna ja laukaise.

Rantahämähäkki koskettaa vettä.

Koska hyvä lähikuva kasvoista on aina vaivansa arvoinen, kannattaa harkita myös sellaisen ottamista. Ongelman muodostaa sopivan iloisen ilmeen loihtiminen otuksen kasvoille, sillä perinteinen ”muikku” voi saada aikaan yllättävän reaktion pelokkaassa pikku hyönteisessä. Lisäksi lyhyen euroviisuesityksesi jälkeen tehtävä voi olla jopa mahdoton. Näin kävi ainakin minulle rantahämähäkin kohdalla. Katse ja partajouhet jäykistyneenä se vain katsoi mykistyneenä minua ja kieltäytyi enemmästä yhteistyöstä. Kiittämättömyys on maailman palkka.

Rantahämäkki lähikuvassa.

P.S. Kieltäydyn ottamasta minkäänlaista tuotevastuuta annetuista kuvausohjeista.

P.S.2. Mikään kuvatuista otuksista ei valitettavasti ollut kuvaushetkellä hengissä. Lisäksi molempia paarmakuvia on digitaalisesti manipuloitu.

P.S.3. Minkään eläimen tai hyönteisen tappaminen kuvaamista varten ei ole hyväksyttävää. Tässä kuvatut hyönteiset löytyivät kuolleina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.