Tanssivat ruohot ja muita kokeiluja

5 Kommenttia

Kohtuullisen onnistuneet lupiinikuvani ovat saaneet minut nyt jatkamaan kokeiluja samalla tekniikalla.

Tänä iltana kokeiluun tuli se lisäys, että ylitin ensimmäistä kertaa todella pitkästä aikaa abstraktin taiteen rajan. Siitä myöhemmin.

Aluksi pakollinen kevennys: Mitä kuva esitää?

Mikä karvainen ihme on tämä?

Mikä karvainen ihme on tämä?

Selitykseksi kuvalle sen verran, että kuva oli pakko ottaa, koska kohteesta ei juuri näkynyt sen puolen tunnin aikana, jota sitä seurasin. Siinä sitä siis ehtii puntaroimaan niin vakava- kuin leikkimielisestikin uusia kuvakulmia.

Vastauksen kysymykseen löydät tämän pakinan lopusta.

Horsmia ja heiniä

Ensimmäiseksi uhrikseni uuden kukkakuvaustekniikkani kokeilussa joutuivta varomattomat maitohorsmat. Eivät kuvat huonoja olleet, mutta varsinainen idea niistä kuitenkin jäi puuttumaan.

Maitohorsmia.

Maitohorsmia.

Tänä iltana löysin sitten todella mielenkiintoisen paikan aivan metsäaukion laidalta läheltä metsäautotietä. Aukio oli kuin tuulessa vellova meri täynnä horsmia ja laskevassa ilta-auringossa punaisena hohtavia ruohoja.

Ensimmäisten kuvien ottamiseksi odotin kaikkien tyyneintä hetkeä. Tulos oli kuitenkin mielestäni tylsä, koska ruohot hallitsivat yksityskohdillaan kuva-alaa liikaa.

Heiniä ilta-auringon valossa.

Heiniä ilta-auringon valossa.

Toisessa kuvassa näkyy jo tuulen vaikutusta vasemmassa alakulmassa, minkä seurauksena seurauksena siinä on aistittavissa jo liikkeen tuntua. Oikealla olevien ruohojen liiallinen tarkkuus, vaikkeivät ne erityisen tarkkoja olekaan, kuitenkin edelleen häiritsee.

Punaisia heiniä.

Punaisia heiniä.

Seuraava kuva miellyttää minua jo enemmän, sillä ruohot eivät ole enää häirtsevän tarkkoja. Kehumaan  kuvaa en kuitenkaan rupeaisi.

Punaisia heiniä, epätarkka kuva.

Punaisia heiniä, epätarkka kuva.

Seuraavissa kahdessa kuvissa olenkin sitten käyttänyt huomattavan pitkää valotusaikaa, minkä seurauksena kuvien hallitseva elementti on liike. Näiden kuvien takia illan vaiheittainen kuvausprosessi oli kannattava. Mitä olisinkaan sanut aikaiseksi, jos olisin käyttänyt enemmän aikaa ja ottanut todella paljon kuvia eri kameran asetuksilla ja erilaisia olosuhteita vielä kauemmin odottaen. Mutta toisaalta tämähän oli vain osa tekniikan harjoittelua.

Punainen heinämeri velloo auringon valossa.

Punainen heinämeri velloo auringon valossa.

Punaiset ruohot tanssivat.

Punaiset ruohot tanssivat.

Ps. Nämä kuvat olivat mahdollisia siitä yksinkertaisesta syystä, että käytin puhdistuttamassa kamerani kuopiolaisessa Kamerasepissä, jossa homma hoituu todella ammattitaitoisesti.

Ilman kennon puhdistusta kuvat nvoisivat näyttää tältä:

Korppi näkee roskan kennolla.

Korppi näkee roskan kennolla.

Roska jäniksen sieraimessa.

Kameran kennon roska jäniksen sieraimessa.

Kameran kennon roska jäniksen rinnassa.

Kameran kennon roska jäniksen rinnassa.

Onneksi on olemassa kuvankäsittelyohjelmat, joilla roskan poisto ei vie turhan kauan aikaa. Muutahan en kuvista yleensä poistakaan. Ja jos muuta poistan, sen kyllä kerron.

Roska poistettu Lightroom-kuvankäsittelyohjelman avulla.

Roska poistettu Lightroom-kuvankäsittelyohjelman avulla.

Vastaus kysymykseen:  Lepäävän metsäjäniksen peräpeili ja takatassut.

5 Comments

 1. Petteri Ovaskainen

  Todellakin onnistuneita kokeiluja ja hyvin näkee tuulen osan kuvissa. No nythän sen roskan huomaakin ja jopas on kokoa! Hyvä että sait putsatuksi niin ei tarvii jälkikäsittelyssä repiä hiuksia päästä, vaikka onhan se Lightroomissa todellakin helpompaa jos vertaa esim Photoshoppiin. Kunhan roska ei satu mihinkään hankalampaan kohtaan kuten esim. silmään.

 2. Tero Pelkonen

  Hieno tuo toiseksi alimmainen heinäkuva. Liikettä on sopivasti,ilta-aurinko saa värit hehkumaan ja taustalla näkyy sopivasti horsmia. Kuvakennon roskaa ihmettelevälle Korpille nauroin pitkään. Ympäristöään jatkuvasti tarkkailevalta Korpilta ei jää mikään huomaamatta, heh.. Rusakko/Jänis kuvasi ovat olleet parhaimmistoa, mitä olen koskaan nähnyt.

  • admin

   Heinäkuvista sen verran, että yritin ottaa myös sellaisen kuvan, jossa taustan horsmien väri olisi jollain tavoin siivilöitynyt tai kuultanut heiluvien heinien välistä, mutta siinä en onnistunut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.