Peloton metsäjänis lähikuvissa: Selostus eräästä kuvausprosessista.

6 Kommenttia

Jänis, lièvre, hare, Hase, ruoho, grass. kuva, photo

Eilen illalla metsäjänikseni aiheutti hankaluuksia tuppautumalla niin lähelle, että etukäteen valitsemani optiikkayhdistelmä oli polttoväliltään sopimattoman pitkä.

Objektiivin vaihto oli myös mahdotonta, koska siitä aiheutuva liike ja pieni melu olisivat todennäköisesti karkoittaneet aran ystäväni tiehensä. Oli siis tultava toimeen sillä, mitä sillä hetkellä oli käsillä.

Toisaalta tilanne mahdollisti sellaisten kuvien ottamisen, joita en olisi vielä tässä vaiheessa normaalisti yrittänyt ottaa. Tällä tarkoitan sitä, että käyttävissäni olevalla yhdistelmällä epäonnistuminen oli huomattavasti todennäköisempää kuin onnistuminen. Siksi yleensä säästän vastaavat riskinotot siihen vaiheesen, kun mielestäni olen jo ottanut muut tarvittavat kuvat.

No, oli tehtävä se, mikä oli tehtävä. Tulos ei ollut ollenkaan surkea, mutta kuvien terävyyteen jäi melkoisesti toivomisen varaa. Mikä mukavinta  tuloksena oli kuitenkin ihan mielenkiintoisia tilannekuvia.

Kaikki kuvat ovat jälleen täysin rajaamattomia, jotta näet tilanteet  täysin samanalaisina kuin minä itse. Kuvat ovat myös kronologisessa järjestyksessä, mistä voit toivottavasti saada mielikuvan jänön tuppautumisesta aivan muutaman metrin päähän.

Ensimmäisessä kuvassa ystäväni on vielä melko hyvällä hollilla, minkä takia kuva on oikeasti hyvinkin tarkka.Toinen on puolestaan melko terävä, vaikka valon vähyys ja jänön liikkeelle lähtö aiheuttivat sen, että sen pää ei ole tarkkuudeltaan kuvan paras alue.

Jänis, lièvre, hare, Hase, ruoho, grass. kuva, photo

Metsäjänis ruokailee illalla.

Kolmannessa kuvassa pupu on jo liian lähellä. Onneksi sen silmä on kuitenkin melko terävä. Elävän eläimen silmänhän on näyttävä terävänä, jotta eläin näyttäisi elävältä ja kiinnostavalta.

Metsäjänis ruokailee illalla.

Seuraavassa kuvassa vaikeudet ovat kasvaneet, mutta onneksi kuitenkin silmä on melko terävä. Pienen terävyysalueen takia muu ruumis on jäänyt epäteräväksi.

Metsäjänis ruokailee kuono maassa. Rajaamaton lähikuva.

Viimeisessä kuvassa oli onni myötä: Jänis istui paikallaan täysin liikahtamatta sallien vain melko lyhyen valotusajan valitsemalleni kohtuullisen pienelle himmentimen aukolle. Seuraus: pää on suurimmaksi osaksi todella tarkka ja terävä. Vain kuonon päässä on toivomisen varaa.

Metsäjäniksen muotokuva. Profiili, lähikuva.

Tags: METLA

6 Comments

 1. Jonte

  En tiedä minkäklaista kuvaa lähdit hakemaan, mutta mielestäni toi viimeinen on sarjan paras…

  • admin

   Ongelma oli se, etten ollut hakemassa lähikuvia, vaan kuvia joissa jänö olisi ollut kauempana eikä noin kuudessa metrissä. Tuolloin olisin mahdollisesti saanut mukaan erilaista kaunista kasvillisuutta. Ja kun optiikan vaihtokaan ei ollut mahdollista siinä tilanteessa ,oli siis vaain yritettävä hyödyntää eteen tullut tilanne mahdollisimman hyvin.

 2. Gitta

  Onkohan pupun harkinta pehmentynyt lämmöstä, kun on noin innostunut lähiotoksia antamaan? Aivan mainion mukavia kuvia valokuvausmaallikolle!

  • admin

   Vaikea sanoa, minkä takia töpöhäntä päästää noin lähelle. Joka tapauksessa en ole ainoa, jonka se hyväksyy reviirilleen. Pelottaa vain sen tulevaisuus. Pitänee sen suojelemiseksi jossain vaiheessa kertoa sille, ettei meihin ihmisiin kannata liikaa luottaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.