Unohdettuja kuvia ja muistoja kuva-arkiston kätköistä

Kommentoi

Hyönteiset ruuhkassa heinäkuussa 2012

Hyönteiset ruuhkassa heinäkuussa 2012

Viime aikoina olen kuluttanut todella suuren osan vapaa-ajastani käymällä läpi tuhansia vielä nimeämättömiä kuvia. Hyönteiskuvien nimien puutteelle on usein yksinkertainen syy: Lajien tunnistaminen ei ainakaan itselleni ole kovin helppoa. Tämän kuvan hyönteisistä entuudestaan tuttuja olivat päällekkäin olevat viherkukkajäärä ja kimalaiskuoriainen. Muista erillään oleva hoikkakukkajäärä sen sijaan teetätti hiukan töitä.

Syy kuvan ottamiseen oli juuri kuvan tilanne, joka mahdollisti useamman komea lajin vangitsemisen samaan kuvaan. Kolme vuotta aikaisemmin olin sen sijaan kohdannut tilanteen, josta otettu kuva (alla) kertoo paremmin kuin mikään määrä sanoja sen, kuinka tärkeitä kukkivat kukat ovat hyönteisille.

Koska en itse ole saanut aikaiseksi laskea kuinka monta hyönteistä tai hyönteislajia kukinnolla on samanaikaisesti, voit vapaasti kiusata itseäsi aiheella. Monta joka tapauksessa.

Paljon hyönteisiä kukassa heinäkuussa 2009

Paljon hyönteisiä kukassa heinäkuussa 2009

Erilaisia lintukuvia oli nimeämättömissä kuvissa tietenkin hyvin suuri osa. Niiden nimien puuttumisen yhteinen nimittäjä on puolestaan se, että useat niistä on otettu kesällä, jolloin kuvauskiireet ovat kuumimmillaan. Tuolloin on joskus vaikea löytää aikaa, energiaa tai motivaatiota kuvien nimeämiseen.

Nyt nimen saaneiden kuvien joukossa oli myös alla oleva kuva sympaattisesta leppälinnunpoikasesta, joka oli eksynyt parvekkeelleni.

Leppälintu poikanen parvekkeellani kesäkuussa 2012

Leppälintu poikanen parvekkeellani kesäkuussa 2012

Myös aikuinen koiras leppälintu sai nyt itselleen nimen. Tämän kuvaustilanteen muistan erikoisen hyvin, sillä jouduin hakemaan pitemmän aikaa puiden välistä sellaista kuvakulmaa, josta itse lintu näkyisi täysin esteettömästi, mutta samalla metsäntutkimuslaitoksen koekentän matalien puiden oksat muodostaisivat värikkäälle linnulle kauniin kehyksen.

Leppälintu metsäntutkimuslaitoksella elokuussa 2011

Leppälintu metsäntutkimuslaitoksella elokuussa 2011

Keväällä 2014  minulla oli puolestaan harvinainen mahdollisuus kuvata useina päivinä lähietäisyydeltä kauniita pikkukäpylintuja. Koska tuolloin jo tiesin, ettei vastaava tilanne koskaan tulisi vastaani, kuvasin lintuja todella ahkerasti.

Tästä seurauksena oli tietenkin suuri kuvamäärä, joka taas tarkoitti sitä, että minun oli löydettävä jostain aika myös kaikkien kuvien läpikäymiselle niin niin nimeämiseksi kuin huonojen kuvien poistamiseksi. Suurimman osan tuolloin ottamistani kuvista olinkin tuolloin jaksanut nimettä, mutta ilmeisesti raja oli tullut jossain vaiheessa vastaan, sillä nimeämättömiä kuvia löytyi vielä parikymmentä kappaletta.

Pikkukäpylintu lähikuvassa huhtikuussa 2014

Pikkukäpylintu lähikuvassa huhtikuussa 2014

Myös alla olevan kuvan nimen puuttumisen ilmeinen syy on suuren kuvamäärän aiheuttama aikapula. Kuva on nimittäin otettu Suonenjoen jätevedenpuhdistamolla kesällä 2011, joka oli tuon minulle niin kovin tärkeän kuvauspaikan kulta-aikaa.

Parhaimpina päivinä kuvia saattoi tulla jopa yli tuhat, mikä tarkoitti todella kiireistä ja uuvuttavaa aikaa  tietokoneella aina kuvausten jälkeen.

Sinisorsia jätevedenpuhdistamolla heinäkuussa 2011

Sinisorsia jätevedenpuhdistamolla heinäkuussa 2011

Myös kuluneet kevät ja kesä olivat kuvausmielessä kiireisiä. Loppukeväällä ja alkukesällä yritin nimittäin uutterasti dokumentoida silkkiuikkujen pesintää, mistä syystä alla oleva valkoviklo oli jäänyt nimeämättä. Lintu on muuten kuvattu samalla lahdella, jolla seuraamani silkkiuikutkin pesivät.

Valkoviklo toukokuussa 2015

Valkoviklo toukokuussa 2015

Myöhemmin kesällä huomioni kääntyi puolestaan kaakkureihin. Koska kuvauslammellani oli myös muutakin elämää, kuvasin sitä ymmärrettävistä syistä aina tilaisuuden tullen. Kaakkureiden jälkeen seuraavaksi äänekkäimpiä alueen asukkaita olivat valkoviklot, jotka etenkin kesäkuun lopulla pitivät usein konserttejaan lampea ympäröivällä suolla kasvavien kitukasvuisten mäntyjen ja pienten kelojen latvoissa.

Valkoviklo suolla kesäkuussa 2015

Valkoviklo suolla kesäkuussa 2015

P.s. Nimeämättömiä kuvia on vielä parisen tuhatta, mutta hyvin suuri osa niistä on jotain muuta kuin luontokuvia. Toki niitäkin niiden joukossa on. Saa nähdä julkaisenko niistäkin joitakin kanssaihmisteni iloksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.