Auringonlasku Suomen kauneimmassa paikassa.

2 Kommenttia

Suomen kaunein maisema.

Joutenlahti syyskuussa 2005.

Peter von Baghilta kysyttiin joskus, miksi hän sanoo kaikkien arvostamiensa elokuvien olevan yksi viidestä vuosisatamme tärkeimmästä teoksesta. Tähän hän vastasi – muistaakseni –  suurin piirtein näin: ” Kaikkea sanomaani ei pidä ottaa kirjaimellisesti. Käytän lukumääriä vain vertauskuvallisesti kertoakseni, että teos todella on merkittävä.”

Samaan totuuden likiarvoon ovat myös omat lukijani vuosien mittaan tottua.  Niinpä en tunne itseäni kovinkaan suureksi liioittelijaksi väittäessäni Rautalammin Joutenlahtea maamme upeimmaksi järvimaisemaksi. Suonenjoki-Vesanto –tien varteen työntyvä idyllinen Niiniveden lahti on omiaan saamaan kivisenkin sydämen laulamaan lyyrisesti.

Katsojan silmien eteen avautuva lahti pienine puustoisine luotoineen on ainakin omasta mielestäni vailla vertaa.  Niin kauniiksi olen tuon sisäsavolaisen luontohelmen kokenut, että olen useamman kerran kannustanut kuvakonini turvan kohti Joutenlahtea vain nähdäkseni, millaisia mahdollisuuksia se sillä kertaa voisi kuvaajalle tarjota.

Auringonlasku, järvi, punainen taivas

Auringonlasku kesäkuussa 2005.

Eilen olin liikkeellä muista syistä, mutta onneksi reittini kulki lahden ohi juuri auringonlaskun aikaan. Islannin tuhkapilven punaiseksi värjäämä taivaanranta sai iltahämärän siniseksi maalaamaan jääpeitteeseen muodostuneet pienet sulapaikat hohtamaan kuin tuhannen ja yhden yön rubiinit. Voiko pieni vaatimaton esteetikko enemmän toivoa?

Auringonlasku, sininen, jää, pilvet, punainen, taivas

Joutenlahti 20.4.2010.

Jokainen voi tietysti arvata, mitä siitä seurasi: Auto seis, jalusta ulos ja mies perässä. Sitten vain mieli avoimena ihastelemaan taivaan alati muuttuvien värien näytelmää.

Tällä kertaa en kuitenkaan tyynyt kuvaamaan järvimaisemaa vain yhdestä paikasta, vaan kiiruhdin kilvan laskevan auringon kanssa läheisen Joutenniemen laguuniin. Enkä turhaan niin tehnytkään, sille myös sieltä eteeni avautuva maisema sai minut haukkomaan henkeäni: Kyllä Suomi on kaunis!

Auringon viimeinen kajo.

Auringonlasku jäisessä laguunissa.

Eri kuvauspaikat näet tästä:

Joutenlahti:

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=8000&text=Joutenlahti&srs=EPSG%3A3067&y=6953645&x=492629&lang=fi

Joutenniemen laguuni:

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=8000&text=Joutenniemen+laguuni&srs=EPSG%3A3067&y=6954269&x=492521&lang=fi

2 Comments

  1. irma

    Komeita kuvia. Tuttu paikka on Joutenlahti. Sattuu työmatkan varrelle. Vaajasalmen kylällä on tullut joskus asuttuakin.

    • admin

      Paikassa ei todellakaan ole moittimista. Aina kun ajan siitä ohi kamera mukanani, tsekkaan, millaiselta maisema sillä kerralla näyttää. Kovin usein ei kuitenkaan ole tarvinnut pysähtyä, sillä liikkuessani sillä suunnalla järvi on yleensä ollut sula. Se on taas tarkoittanut sitä, että tuulta on ollut liikaa. Kauniisiin järvimaisemakuviin useimmiten tarvitaan peilityyntä vedenpintaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.