Häirikkömetson siirto poliisin pyynnöstä -Tehtävä suoritettu

Kommentoi

Suonenjoen “hullu” metso 2020.

Sain 24.5. paikalliselta poliisilta pyynnön siirtää Suonenjoella jo useamman viikon eräällä kesämökkityömaalla häiriköineen ja jopa pariin otteeseen hyvin aggressiivisesti käyttäytyneen ukkometson jonnekin,  jossa siitä ei olisi vaaraa ihmisille ja jossa se voisi rauhallisemmissa merkeissä jatkaa omaa luontaista metson elämäänsä.  Lupasin soittajalle käydä paikan päällä tutkimassa tilannetta ja päättäväni linnun mahdollisesta siirrosta sen jälkeen.

Niinpä sitten suunnistin illan korvassa paikan päälle, eikä aikaakaan kun metso tuli tervehtimään minua.  Minun onnekseni se oli tulohetkelläni ilmeisesti ollut lepäämässä mökin pihatien viereisessä pienessä kuusikossa, joka oli eristetty pihasta matalalla verkkoaidalla. Niinpä se tyytyikin aluksi esittelemään itseään aidan takana ja lennähti tielle vasta, kun olin jo lyhyen vierailuni päätteeksi poistumassa paikalta.

 

Vaikka tiedustelukäyntini oli melko lyhyt, sen aikana selvisi kuitenkin kaksi asiaa: Ensinnäkin ukkometson häiriökäyttäytymisen syynä oli mahdollisesti kesämökin lähelle vastikään ilmestynyt suuri hakkuuaukko. Voi nimittäin hyvinkin olla, että siellä oli ollut tämänkin ukkometson soidinalue, jonne metsän katoamisen seurauksena ei enää tänä keväänä ollut tullut kumppania etsiviä naaraita, joille metsokukko olisi voinut itseään esitellä.

Suonenjoen häirikkömetso ennen siirtoa korpeen kauas ihmisasutuksesta.

Toiseksi selvisi myös se tärkeä asia, että itse metso oli fyysisesti täysin terve ja siten siirtokelpoinen. Niinpä soitinkin tuota pikaa rautalampilaiselle lintuharrastajaystävälleni, joka lupautui tulemaan avustamaan minua metson kiinniotossa seuraavana aamuna.  Linnun kiinniotto sujuikin sitten suuremmitta kommelluksitta ja saatoin viedä sen samoin tein suuressa pahvilaatikossa useamman kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan asumattomaan korpeen.

Vapautushetki olikin sitten ikimuistoinen, sillä olin valmistautunut siihen, että laatikosta astuisi ulos sama korskea metsokukko, jonka olimme sinne laittaneet.  Näin ei kuitenkaan yllätyksekseni käynytkään, vaan heti laatikon aukaistuani metso sananmukaisesti karkasi sieltä ulos ja juoksi pää kolmantena jalkana kuusikon suojaan.  Kaikki tapahtui niin nopeasti, etten ehtinyt edes jäähyväisvalokuvaa siitä ottaa.

Suonenjoen häirikkömetso esittelee itseään.

Viikkoa myöhemmin kävin vapautuspaikalla vielä uudestaan nähdäkseni, olisiko metso mahdollisesti saanut  kadottamansa itseluottamuksen takaisin. Todennäköisesti ei ollut, sillä en nähnyt siitä vilahdustakaan. Hyvä niin.

P.s. Tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun poliisi on kääntynyt puoleeni eläinsuojeluasioissa.  Ensimmäinen tapaus oli ammutun ja haavoittuneen merikotkan kiinniotto Suonenjoella ja hoitoon vienti Heinolan lintutarhaan marraskuussa 2013. Toinen kerta oli puolestaan jalkavammaisen citymetson elinkelpoisuuden selvittäminen Rautalammilla tammikuussa 2018.

Näiden molempien lintujen tarinat olenkin jo aiemmin täällä blogisssani kertonut:  Haavoittuneen merikotkan kiinniotto ja hoitoon vienti 2013, Jalkavammaisen metson tilan selvittäminen tammikuussa 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.