Kaikki mitä haluat tietää lumikiteistä tai kuurankukista.

Kommentoi

Huurrekukkia ikkunassa.

 

Muutama aamu sitten heräsin ihmettelemään budoaarini ikkunaan yön aikana muodostuneita kuurankukkia tai paremminkin huurrekiteitä.

Etenkin minua kiinnosti useiden kiteiden samankaltaisuus: Miten voi olla mahdollista, että niinkin monimutkaiset mutta ilmeisen sattumanvaraisesti syntyneet geometriset rakenteet voivat muistuttaa toisiaan niin paljon?

Huurrekiteitä ikkunassa.

Koska – niin ihmeelliseltä kuin se tuntuukin – tietoni veden eri kidemuodoista ovat hyvin vajavaiset, päätin ottaa asiasta edes hitusen selvää.

Tietoa hakiessani törmäsin nopeasti Kalifornian teknillisen korkeakoulun (Caltech) fysiikan professorin Kenneth G. Libbrecht’in aihetta todella monipuolisesti käsittelevään SnowCrystals.com-sivustoon.

Kuurankukka ikkunassa.

Sieltä löytyi myös vahvistus sille yleiselle uskomukselle, ettei yksikään monimutkaisempi lumikide ole toisen kaltainen.

Sivustolla on myös paljon yksityiskohtaisia kuvia erilaisista jäätyneen veden muodostamista kiderakenteista. Sieltä löydät myös tiedon siitä, miten yksinkertaisella tavalla voit itse tehdä kuurankukkia. Ei ole todellakaan vaikeaa kuten tästä selviää: Grow Your Own Frost.

P.s. Jutun kuvat on otettu kahden tavallisen ikkunalasin lävitse, mikä välttämättä aina heikentää kuvanlaatua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.