Kokeile auttaako vesiputouksen ääni eli valkoinen kohina sinua keskittymään paremmin tai nukahtamaan nopeammin.

Kommentoi

HUOM! Yllä olevan videon jälkeen olen tehnyt useita onnistuneempia valkoiseen kohinaan perustuvia äänityksiä, kuten tasaisen rauhallisesti kohiseva pieni koski, jota on kuunneltu kohta jo 200 000 kertaa! (tilanne 23.9.2017)) . Oma suosikkini ja nukahtamistani usein helpottava valkoinen kohina on kuitenkin Kivijärvellä kesällä 2016 äänittämäni myrskytuulen humina mäntymetsässä.

Valkoinen kohina on mielenkiintoinen ääni kahdesta hyvin erilaisesta syystä:

Ensinnäkin aivan kuten valkoinen valo käsittää kaikki valon aallonpituudet, niin valkoisessa kohinassa on kaikki äänentaajuudet. Luonnossa valkoinen kohina ei ole lainkaan harvinainen ilmiö.

Päinvastoin. Etenkin monet veden tuottamat äänet sisältävät valkoista kohinaa.

Tyypillisiä tällaisia valkoisen kohinan lähteitä ovat sade, aallot ja virtaava vesi.  Viimeksi mainitusta tyypillinen esimerkki on voimakkaasti kohiseva koski. Myös tuuli voi tuottaa valkoista kohinaa.

Toinen ja edellistä mielenkiintoisempi valkoiseen kohinaan liitetty ominaisuus ovat sen positiiviset vaikutukset ihmiseen.

Valkoisen kohinan tiedetään nimittäin parantavan lasten muistia, auttavan ihmisiä nukkumaan ja keskittymään.

Lisäksi sillä voidaan helpottaa tinnituksesta kärsivien elämää peittämällä heidän korvissaan kuulemansa tauotta jatkuva ääni valkoisella kohinalla.

Oheinen kahden tunnin pituinen äänite, joka on ensimmäinen kokeiluni tällä saralla, on kuvattu ja äänitetty pienen joen pikkuruisella putouksella.

Se on toteutettu kopioimalla ja yhdistämällä toisiinsa yhtä ja samaa noin viiden minuutin pituista äänitettä.

Valitettavasti  vain YouTuben ”käsittelyssä” merkittävä määrä korkeita taajuuksia hävisi jonnekin teille tietymättömille, joten putouksen ääni kuulostaa huomattavasti pehmeämmältä ja tummemmalta kuin, mitä se todellisuudessa on.

Ennen kuin jatkan valkoisen kohinan kokeiluja, minun pitää siis yrittää selvittää, miten – jos lainkaan – on mahdollista säilyttää alkuperäisen äänen tunnelma äänimateriaalia YouTubeen siirrettäessä.

P.s. Muistathan valita videosta HD-laadun ja koko näytön tilan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.