Jyrävä ja Myllykoski – Kuusamon koskien valkoinen kohina rauhoittaa mielen ja helpottaa keskittymistä ja nukahtamista

Kommentoi

Valkoinen kohina ( white noise, bruit blanc) on  mielenkiintoinen ja paljon tutkittu ilmiö, jolla on monia positiivisia vaikutuksia ihmiseen (Valkoisesta kohinasta sen vaikutuksista olen kertonut lyhyesti jo muutama vuosi sitten).

Nyt kuultavissa olevat äänet äänitin heinäkuussa ollessani lomalla Kuusamossa. Koska olin lomalla, en kuvannut lomaviikon aikana oikeastaan lainkaan, mutta en voinut vastustaa kiusausta äänittää näiden Karhunkierroksen vaellusreittiin kuuluvien Kitkajoen koskien – Jyrävä ja Myllykoski – erityisen rauhoittavien äänten taltioimista.

Myöhemmin olen itse testannut useamman kerran, miten hyvin näiden äänitteiden kuuntelu nukkumaan mennessä helpottaa itse nukahtamista. Ilokseni olen havainnut, että ne todella toimivat. On syytä kuitenkin huomioida, että niin näiden kuin muidenkin valkoista kohinaa sisältävien äänitteiden teho tulee yleensä parhaiten esille joko hyvälaatuisilla korva- tai nappikuulokkeilla  kuunneltaessa.

Kesällä kokeilin valkoisen kohinan kuuntelua nukahtamisen helpottamiseksi myös vierailullani Helsingissä. Tulloin oli majoittunut erääseen Kalliossa sijaitsevaan hotelliin, jonka ohitse kulkevan liikenteen – etenkin raitiotievaunujen –  aiheuttama melu kulkeutui hotellihuoneen sisälle todella häiritsevänä. Nappikuulokkeet korvissa ja Rautalammin Ahvenkosken valkoinen kohina soimassa ongelma kuitenkin katosi kokonaan ja nukahdin hetkessä.

Ahvenkosken valkoinen kohina onkin kuunnelluin tähän mennessä julkaisemistani ilmiöön liittyvistä videoista. Sen suosio on alkanut hitaasti mutta varmasti kasvamaan. Tällä hetkellä kuuntelukertoja on kertynyt vajaa 35000, ja sitä kuunnellaan  keskimäärin yli 150 kertaa joka vuorokausi. Tämä ei ole tietysti kovinkaan huimaava määrä verrattuna kaikkein suosituimpiin valkoinen kohina-videoihin, joilla on ollut useita miljoonia kuuntelukertoja.

Niinpä kuuntelukertojen määrä ei olekaan se, mikä kertoo Ahvenkoski-äänitteenkin tehosta parhaiten vaan kuuntelukertojen keskimääräinen kesto. Keskimäärin jokainen kuuntelukerta kestää nimittäin lähes 40 minuuttia ympäri maailmaa! Ei sellaista määrää valkoista kohinaa jaksaisi kukaan kuunnella, ellei se todella toimisi.

Mielenkiintoinen tilastotieto liittyen Ahvenkoski  white noise-videoon on sen kuunteluiden maantieteellinen jakauma: Listan kärkipään maissa puhutaan kaikissa ranskaa: Ranska, Kanada, Belgia, Sveitsi, Marokko. Suomi on listalla vasta näiden jälkeen kuudentena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.