Siiri-kissan rauhoittavaa kehräystä kuunneltu yli kaksi miljoonaa kertaa – Tekijänoikeudet yritettiin kaapata

Kommentoi

Siirin supersuositun kehräyksen kuuntelujen määrät jatkavat edelleen kasvuaan yhä kiihtyvällä vauhdilla, mikä tulee selvästi esille seuraavista tilastotiedoista: Videon julkaisupäivämäärä oli 24.1.2014. Satatuhatta kuuntelukertaa tuli täyteen marraskuussa 2014, eli siihen meni noin 10 kuukautta. Miljoonan kuuntelun raja saavutettiin puolestaan kuluneen vuoden 2017 helmikuussa eli kolme vuotta julkaisun jälkeen. Seuraavan täyden miljoonan eli kahden miljoonan kuuntelukerran täyttymiseen meni siis nyt enää vain samat kymmenen kuukautta, joka on sama aika kuin, mikä meni ensimmäisen 100 000 kuuntelukerran saavuttamiseen. Mikä mielenkiintoisinta, Siirin kehräysvideo on tällä hetkellä lajissaan maailman eniten kuunnelluin.

Toinen mielenkiintoinen muutos puolestaan liittyy siihen, missä maissa Siirin rauhoittavaa ääntä kuunnellaan eniten ja etenkin siihen, miten Suomi sijoittuu noissa tilastoissa: Sadantuhannen kuuntelun rajan mennessä rikki v. 2014 Siiriä kuunneltiin Suomessa seitsemänneksi eniten maailmassa. Kolme vuotta myöhemmin, miljoonan kuuntelukerran täyttyessä vuoden 2017 alussa Suomi oli sitten valahtanut yhdeksänneksi. Todellinen romahdus tapahtui sitten seuraavien kuukausien kuluessa, sillä nyt Suomi on vasta sijall 15  Malesian ja Unkarin hengittäessä aivan sen niskaan. Mikä ”pahinta”, myös rakas kilpakumppanimme Ruotsi oli ohittanut meidät ollen 14. sijalla.

Ohessa lista, johon olen kerännyt kuuntelukertojen suuruusjärjestyksessä ne 20 maata, joissa Siiriä on tähän mennessä kuunneltu eniten: 1) Yhdysvallat, 2) Iso-Britannia, 3) Kanada, 4) Intia, 5) Thaimaa, 6) Venäjä, 7) Saksa, 8) Australia, 9) Ranska, 10) Filippiinit, 11) Kreikka, 12) Indonesia, 13) Alankomaat, 14) Ruotsi, 15) Suomi 16) Malesia, 17) Unkari 18) Ukraina 19) Etelä-Korea, 20) Romania.

Kaiken kaikkiaan Siirin kehräystä on YouTuben tilaston mukaan nyt kuunneltu 232 maassa. Tämä on hiukan yllättävä luku, sillä se on enemmän kuin useissa lähteissä sanotaan itsenäisiä valtioita edes olevan. Siirin kehräys on siis nyt valloittanut joko todella koko maailman tai on erittäin lähellä sitä. Tähän viittaa osaltaan myös se, ettei Siirin kehräystä kuunnelleiden maiden lukumäärä ole kasvanut enää useampaan kuukauteen.

Viimeisten 48 tunnin (27-28.12) tuntikohtaiset kuuntelumäärät näet alla olevasta pylväsdiagrammista.

siiri,kissa,tilasto,pylväsdiagrammi

Siiri-kissan kehräys, pylväsdiagrammi

Mikä taas parasta, videon saamien useiden satojen kommenttien perusteella Siirin kehräys todellakin näyttää auttavan niin ihmisiä kuin etenkin kissoja erilaisissa ongelmatilanteissa. Tästä esimerkkinä tämänpäiväinen kommentti: ” Playing this next to a stray and it’s sitting peacefully beside me rn” ’Soitan tätä vieressäni olevalle kulkukissalle, ja se istuu nyt rauhallisesti vierelläni’

Siirin kehräyksen suuren suosion seuraus: tekijänoikeudet yritettiin kaapata
Toista kuukautta sitten YouTube ilmoitti erään ulkomaisen mediayrityksen väittävän Siiri-kissani maailmaa valloittava kehräys olevan laittomasti heiltä kopioitu ja rikkovan siten heidän tekijänoikeuksiaan! Kiistin tietenkin asian ja kerroin YouTubelle äänittäneeni Siirin kehräystä omalla äänitallentimellani Siirin ollessa sylissäni, ja että alkuperäinen äänitallenne oli edelleen hallussani.
Tästä alkoi sitten lähes yöunet vienyt odotus. Pahinta asiassa oli se, että minua uhkasi vuosien työn hukkaaminen, sillä jos en saisi YouTubea vakuuttumaan vilpittömyydestäni, minua uhkasi koko YouTube-tilini sulkeminen ja kaikkien siellä julkaisemieni videoiden katoaminen. Minulle kyllä tarjottiin mahdollisuutta säilyttää tilini myöntämällä käyttäneeni valituksen tehneen yrityksen materiaalia ja samalla sallia heidän julkaista omia mainoksiaan Siirin kehräysvideolla.

Tuo mainosoikeus olikin ilmeisesti se, mitä ahne ulkomainen mediayritys haki; se oli havainnut Siirin kehräyksen kansainvälisen suosion ja halusi pyrkiä hyötymään siitä keinolla millä hyvänsä.
Pari viikkoa myöhemmin minua kuitenkin odotti iloinen yllätys: Tilitiedoistani olivat kadonneet kaikki huomautukset tekijänoikeuskiistasta. Kyllä helpotti!
Huom! YouTube ei siis ole ollut kiistan aiheuttaja tai osapuoli, vaan puolusti minun oikeuksiani aivan kiitettävästi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.