Sorsapoikue kasvoi lietelantasäiliössä – Katso video.

6 Kommenttia

Reilu viikko sitten sain kuvata Rautalammin Kerkonkoskella sinisorsapoikuetta, joka oli koko alkukesän viettänyt maatilan käytöstä poistetussa lietelantasäiliössä.

Alun perin emon mukana poikasia oli ollut seitsemän, mutta nyt perhe oli kutistunut tuntemattomasta syystä viisihenkiseksi.

Yhden kerran poikue oli jo saatu suurella vaivalla kalastettua pois säiliöstä, mutta ne olivat palanneet paikkaan hyvin nopeasti.

Vasta tämän jälkeen poikasille oli alettu tarjota lisäravintoa niiden hyvinvoinnin varmistamiseksi.  Niin mielenkiintoista kuin sinisorsa perheen elämän seuraaminen olisikin, maatilan omistajapariskunta on yrittänyt koko ajan välttää tarpeetonta oleskelua lintujen lähellä. Tämä on viisasta sen takia, etteivät ne tottuisi ihmisiin ja joutuisi parempiin suihin heti metsästyskauden alettua.

Olisi muuten onni, jos nämä linnut osaisivat puhua ja kertoa itseään haulikolla osoittelevia metsästäjiä kesäisestä ruokavaliostaan. Silloin jokainen ruokavaliostaan huolehtiva metsästäjä jättäisi ne varmasti rauhaan ja kiittelisi lintuja terveytensä pelastamisesta.

Tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun sain todistaa sorsalintujen nauttivan halukkaasti epäilyttävän näköistä leväkasvustoa. Päinvastoin olen dokumentoinut lukemattomia vastaavia tilanteita Suonenjoen jätevedenpuhdistamolla.

Tästä esimerkkinä vuosi sitten kuvaamani video taveista ruokailemassa.

Tai jos sisälläsi asuu pieni herkuttelija, voit tutustua tästä linkistä jokin vuosi sitten kuvaamiini valmiiksi salaattikuorrutettuihin taveihin.

 

6 Comments

 1. Zorza

  Jos sorsat keräisivät altaista myrkkyjä niin paljon, että siitä ihmiselle olisi haittaa sitä syödessä, ne olisivat varmaan kuolleet myrrkyihin paikanpäällä.
  Sorsakannasta kuvaamallasi tavalla ruokailee niin pieni prosentti, että metsästäjällä on lottovoiton kaltainen mahdollisuus saada tuollaisia sorsia udseampia ammutuksi.

  Itse ihmettelen kovasti sellaista asiaa, että aikoinaan suositeltiin esimerkiksi sieniä poimittavan riittävän pitkän matkan päästä liikennöidystä tiestä. Merkittävä osa viljapelloista sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen teiden varrella. Kuinka paljon tälläisen viljan syömisestä on ihmiset saattaneet sada raskasmetalleja kehoonsa aikojen saatossa.

  Tälläisiä mietteitä tässä odotellessa jahtikautta ja herkullisia sorsanrintapaisteja.

 2. Tapio

  Ok, halotaan vain hiuksia. Itse puhuit “terveyden pelastamisesta”, et myrkyllisyydestä.

  Syömiseen ja siihen, mikä kelpaa syötäväksi, liittyy valtavasti syvälle meneviä kulttuurisidonnaisia tapoja ja perinteitä. Suomalainen herkuttelee mämmillä, ruotsalainen hapansilakalla ja vaikkapa vietnamilainen ankan sikiöllä (balut). Varislintuja pidetään “saastaisina” niiden ruokavalion vuoksi. Silti niitäkin tarjoillaan ihan ravintolaherkkuna: http://www.ruokala.net/uutiset/ruotsalaisravintolalla-yllattava-kevatmenu-ammutaan-lumen-aikaan-ja-syoda-suojasaalla/1288542743227 Nämä kulttuurisidonnaiset konventiot ovat minusta aika mielenkiintoisia juttuja.

  Itse olen herkutellut hapansilakalla monesti, enkä kyllä epäröisi syödä noita lietelantasäiliön sorsia – kunhan ne on teurastettu ja valmistettu oikein.

 3. jani salmi

  En näe videota, mutta epäilen, että emo on vienyt poikaset altaaseen siitä syystä, että siellä on ruokaa niille eli hyönteisiä. En ymmärrä miten tuo sorsapoikasten ympäristö tekisi niistä jotenkin vastenmielisiä meidän metsästäjien keskuudessa?

 4. Tapio

  Hauska video erikoisesta sattumuksesta. Paikoin lietelantasäilöt ovat kyllä koituneet isojenkin nisäkkäiden kohtaloksi.

  Kerrotko vielä, millä mekanismilla sorsan liha tulee myrkylliseksi tai muuten syömäkelvottomaksi tuossa ympäristössä?

  • Olli

   Moi!
   Tarkalleen ottaen en ole sanonut mitään siitä, onko sorsien liha syötävää vai ei, vaan tulkinnut niitä ajatuksia, jotka näiden lintujen metsästäjällä varmaankin olisi, jos hän tietäisi, missä olosuhteissa ne ovat kasvaneet. Vielä todennäköisemmin sama kysymys heräisi jokaisen sellaisen metsästäjän ja ei-metsästäjän mielessä, joka olisi nähnyt ja ennen kaikkea joutunut haistamaan sen elinympäristön, jossa toisessa jutussani mainitsemani jätevedenpuhdistamon jätevesialtaalla ruokailleet eri sorsalinnut vuosien ajan ovat eläneet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.