Näin alkoi Onkilammen neljän joutsenen kuolemaan tänä vuonna johtanut lyijymyrkytystragedia

Kommentoi

Tämän vuoden 2020 tapahtumat Suonenjoen Onkilammella ovat hyvin murheellinen esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos emme huolehdi ympäristöstämme. Viime vuonnahan tämä entinen haulikkoampumarata-alue tuli surullisen kuuluisaksi lyijyhaulien aiheuttamista joutsenkuolemista. Siihen mennessä varmistettuja vakavasta lyijymyrkytyksestä kärsiviä joutsenia oli kuitenkin tavattu korkeintaan yksi per vuosi.

Tänä vuonna tilanne sitten suorastaan räjähti käsiin, sillä peräti neljä laulujoutsenta sai hengenvaarallisen lyijymyrkytyksen syötyään kirkasvetisen harjulammen hiekkapohjalla olevia hauleja. Erityisen paha tilanne oli lokakuussa, jolloin neljästä lammella yllättäen ilmestyneestä linnusta jouduttiin lopettamaan kolme. Näistä syksyn kolmesta linnustahan (Lammella nukkuja sekä Elämäni surullisin päivä luonnossa) kirjoitin jo aiemmin, joten nyt keskityn kertomaan vuoden ensimmäisestä myrkytystapauksesta.

Videon tapahtumien taustatietoja:
Tänä keväänä tapahtumat saivat alkunsa jo maaliskuun loppupuolella, kun vielä lähes kokonaan jäätyneelle lammelle saapui joutsenpari. Ne eivät kuitenkaan olleet siellä kuin päiväsaikaan, eivätkä edes joka päivä. Ne eivät tuolloin myöskään juuri ruokailleet lammella. Tilanne muuttui lammen sulettua aivan huhtikuun lopussa, jolloin joutsenpari viihtyi lammella ympäri vuorokauden. Tällöin myös koiraalla alkoi näkyä ensimmäisiä lyijymyrkytyksen oireita. Aluksi lieviä mutta lopulta hyvin vakavia.

Pari päivää myöhemmin koiras kuitenkin täysin yllättäen piristyi niin merkittävästi, että yhdessä parinsa kanssa lentäen karkotti toisen lammelle juuri saapuneen joutsenparin. Tämän jälkeen koiras jopa ruokaili normaalin näköisesti. Jostain syystä naaras kuitenkin katosi lammelta kohta tämän jälkeen. Tällöin koiraan kunto romahti hyvinkin nopeasti, kuten totean  sen  viimeisistä päivistä kertovan videon alussa nähtävässä tilanteessa.

Koiraan kunnon näkeminen johtikin tuolloin siihen, että päätin yrittää ottaa sen kiinni yhdessä kahden lintuharrastajaystäväni kanssa heti tuota kuvaustilannetta seuraavana päivänä.  Valitettavasti se oli kuitenkin tuolloin vielä niin hyväkuntoinen, että onnistui pääsemään lentämällä karkuun.

Kolme päivää myöhemmin minulle onneksi tarjoutui uusi tilaisuus. Tällä kertaa sain kuin sainkin kalastettua  koiraan syvästä suonsilmäkkeestä, johon lammelle uudelleen palanneen toisen joutsenparin koiras  oli sen ahdistanut.

Onkilammen tilasta lyhyesti

Tässä yhteydessä on myös hyvä painottaa sitä, etteivät lammen pohjalla valtavina määrinä lojuvat lyijyhaulit ole uhka vain laulujoutsenille, vaan myös muut monet muuttoaikoina lammella vierailevat vesilinnut voivat saada lyijyhauleja sisuksiinsa sukeltaessaan ravintoa lammen pohjasta. Hyvän kuvan lammella olevien lyijyhaulien määrästä antaa se, että kahden lokakuun laulujoutsenen lihasmahasta löydettiin peräti yli 200 haulta.

Toisaalta on syytä lisäksi tietää, että lammella vierailevat vesilinnut voivat saada runsaasti lyijyä myös ravintokasveistaan. Esim. lammella tutkituista järvikorte- sekä uistinvitanäytteistä on löydetty moninkertaisia lyijymääriä, pahimmillaan jopa yli 200-kertaisia verrattuna puhtaan veden kasvien lyijypitoisuuksiin.

Kuollut koirastelkkä, Onkilampi, 2020. Kuvattu kännykällä.

Oma lukunsa on myös lyijyhaulien mahdollinen uhka kahlaajille, joita lammella ei valkovikloa lukuun ottamatta useinkaan ole ”onneksi” näkynyt. Tutkimusten mukaan kuitenkin pelkästään EU-alueen kosteikoilla lyijyhaulien aiheuttamaan myrkytykseen arvioidaan vuosittain kuolevan 400000- 1500000 lintua, joiden joukossa on vesilintujen lisäksi myös merkittävä määrä kahlaajia. (lähde: echa.europa.eu)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.